Van eredmény
Város
2021. dec. 14.

Van eredmény

Újabb romos épületet bontanak el Ózdon. A napokban a Győzelem úton kezdődtek meg a munkálatok. Az érintett ingatlan a Magyar Állam tulajdona.

A romos, elhagyatott ingatlanok látványa csak úgy mint az ország bármelyik pontján városunkban is problémát jelent. Az épületeket azonban nem lehet csak úgy a földdel egyenlővé tenni, sok összetevős és hosszas folyamat eredménye, amikor egy balesetveszélyes egykor szebb napokat megélt családi otthon, vagy éppen irodaépület elbonthatóvá válik. Városunk önkormányzatához is számos jelzés érkezik.

„Az önkormányzat tisztában van a városban található összes romos ingatlannal és hosszú évek óta célunk az, hogy megszabaduljunk ezektől. A felszólítások és figyelmeztetések folyamatosak. Ezeknek már eredménye is született több alkalommal, hiszen épületek kerültek elbontásra. Az egyik legnagyobb ilyen ingatlan, amely csúfítja a városképet az a banképület, amely már végrehajtás alatt van a NAV-nál. Bízunk benne, hogy a bontást el fogják végezni. Folyamatosak ezek a bontások egyébként. Én azt gondolom, hogy eredményes a projekt. Bár nem máról holnapra tisztul meg a városkép, de folyamatos eredményeket érünk el” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

Hódoscsépány térségében, a Győzelem úton lévő ingatlannál nyár elején is jártunk, amikor a területi képviselő felé balesetveszélyes állapotokat jeleztek a környéken élők. Fidrus Péter a Járási Hivatal építésügyi hatóságával vette fel a kapcsolatot levélben.

„Június 4-én kaptam is tőlük választ, egészen pontosan már egy határozatot bontásról, amelyben kötelezték a tulajdonost, vagyis a Magyar Államot, hogy ezt az épületet december 31-ig el kell bontani. Ez a folyamat kezdődött a tegnapi napon el, a tetőszerkezetet már elkezdték bontani. Bízunk benne, hogy a többi romos ingatlanra is sor kerül majd a jövőben” - nyilatkozta Fidrus Péter, területi képviselő.

Amikor az önkormányzat látókörébe kerül egy romos ingatlan, első körben megpróbálják felkeresni a tulajdonost, és talán ez veszi a legtöbb időt igénybe. A levélben először egy záros határidőt szabnak meg az állapotok rendezésére, ha ez nem vezet eredményre, akkor a Nemzeti Adó és Vámhivatalhoz kerül át az ügy. Bár ezt nem érdemes megvárni, ugyanis az óriási költségeket eredményezhet.

„Sokan mondják, hogy lassan haladnak ezek az ügyek, azért haladnak lassan ezek az ügyek, mert sok esetben problémás az ingatlan tulajdonosát megtalálni. Ismeretlen helyen tartózkodik, nem veszi át a felszólításokat, nem veszi át a leveleket. Az adóhatóságnál is rengeteg ilyen ügy van feltorlódva, hiszen nem csak Ózd városában dolgozik a NAV, ezért lassan haladnak. Tehát folyamatosan történik ezeknek az ingatlanoknak a felszámolása. Az elmúlt időszakban közel harminc darab új ingatlan került a látókörünkbe, ezekkel kapcsolatban is történtek intézkedések” - emelte ki Szaniszló Károly, köznevelési, művelődési és településfejlesztési ügyintéző.

Már voltak olyan tulajdonosok, akik reagáltak az önkormányzat által kiküldött levelekre. A közelmúltban a Jókai Mór, a Szentsimon és a Mekcsey István úton is történtek ingatlanbontások az adóhatóság által. Ezeknek az ügyeknek a jó része 2018 óta húzódott. A lakosság településképi eljárás keretében az önkormányzathoz, de a Kormányhivatal építésügyi hatóságához is bejelentheti észrevételeit, amennyiben a szóban forgó épület életveszélyes állapotban van.