Fényes nap (képgalériával)2021. január 6. (szerda) 19:00 - Egyháznews/9968_0_300.jpgVízkeresztet ünnepelték a görögkatolikus hívek. Ma délelőtt ebből az alkalomból vízszenteléssel egybekötött szent liturgiát tartottak az Ózdi Görögkatolikus Templomban. A szertartást követően a hívek haza is vihettek a szentelt vízből, amit majd elfogyaszthatnak, vagy akár házszentelésre is felhasználhatják.

A szokásosnál kevesebb hívő gyűlt össze ma reggel az Ózdi Görögkatolikus Templomban. A járványügyi helyzet a vallási gyülekezetek számára is számos változást hozott az elmúlt hónapokban. Ettől függetlenül ma, vízkereszt ünnepén szent liturgiát tartottak. A szertartást követően pedig megkezdték az ilyenkor szokásos vízszentelést.

Ez a jeles nap a karácsonyi ünnepkörnél is nagyobb jelentőséggel bír, hiszen nemcsak Jézusról, hanem a Szentháromságról is szól. Vízkeresztkor az éltető víz természetét szentelik meg. Ehhez a naphoz kapcsolódik még az a szokás is, miszerint véget ér a karácsonyi ünnepkör, lebontjuk a karácsonyfát, és kezdetét veszi a farsangi időszak.

„Sokkal magasztosabb és sokkal mélyebb ennek az ünnepnek a jelképe, a szenteltvíz, amelyet a mostani szertartás keretében megáldottunk ebben a görögkatolikus templomban. Vízkeresztnek az ünnepének az adja a méltóságát és a nagyságát, hogy ha az ember melléállítja a karácsonynak az ünnepe mellé, hogy míg akkor csak az angyalok, csupán néhány pásztor és bölcs értesült arról, hogy megszületett a Megváltó, addig vízkereszt ünnepén azonban már sok ember megtapasztalhatta a Megváltó megérkezését, ő onnantól megkezdi a nyilvános működését. Előtte 33 éven keresztül titokban volt előttünk, onnantól pedig felvállalta azt, hogy elérkezett hozzánk” - mondta Bodnár Dániel, görögkatolikus parókus.

A liturgia végén megszentelték a templomot, illetve a résztvevőket. Ezt követően pedig a hívek haza is vihettek a szentelt vízből, ami otthonukban a lelki, valamint testi szükség idején jelent gyógyírt a következő év vízkeresztjéig. A parókus beszélt az otthonok ebben az időszakban szokásos megszenteléséről. Ezt a járványügyi helyzet miatt a húsvét utáni hetekben fogják elvégezni, hogy ezzel is kerüljék a fizikai kontaktust.


968_0_t 968_1_t 968_2_t 968_3_t
968_4_t 968_5_t 968_6_t
Vissza