Versekkel emlékezni (képgalériával)2020. október 22. (csütörtök) 19:00 - Kultúranews/9772_0_300.jpgA trianoni emlékévhez kapcsolódóan szerveztek irodalmi műsort az időseknek tegnap délután. Ezúttal a Civil Ház nagyterme adott otthont a rendezvénynek, amelyen az Irodalombarát Nyugdíjas Klub tagjai vettek részt. A program meghívott vendégei erdélyi magyar költők vallomásait tolmácsolták szóban és zenében.

Hegedűjáték is színesítette azt a rendezvényt, amelyet az Irodalombarát Nyugdíjas Klub tagjainak szerveztek a Civil Házban tegnap délután. A Ceruzarajz a szülőföldről elnevezésű programra Jónás Zoltán színművész is meghívást kapott, aki erdélyi magyar költők vallomásait tolmácsolta. A Petró Balázs zenei kíséretével előadott versek a trianoni emlékévhez kapcsolódtak. A közel három évtizede működő szervezet tagjai minden hónapban találkoznak egymással, és igyekeznek változatos programokat beépíteni a klub életébe.

„Ez a program egyébként is szerepelt a klub foglalkozástervében, hiszen mindig egy egész évre megbeszéljük a tagokkal, hogy milyen évforduló lesz, mivel foglalkozunk részletesebben. Most nagyon örültünk, hogy sikerült vendéggel színesíteni a klubsorozatot” - mondta Császár Éva, az ÓMI Városi Könyvtár gyermekkönyvtárosa.

A mostani esemény vendége nem először jár városunkban. A korábbi években is rendszeresen kapott meghívást a klub által szervezett eseményekre, de a fiatalabb generáció számára is tartogatott már meglepetéseket. Tavaly novemberben például az ózdi középiskolák diákjainak tartott rendhagyó irodalomórát a Városi Könyvtárban. Akkor Ady Endre verseit hallgathatták meg a diákok. Tegnap délután azonban a száz évvel ezelőtt elcsatolt területeken élő költők műveit idézte meg.

„Én arról beszélek, hogy nekünk magyaroknak mit jelent a szülőföldünk, mit jelent az édes anyanyelvünk. Arról beszélek, hogy milyen következményei lettek ennek a döntésnek. Mélységes fájdalommal vallanak róla költők, írók. Az ő segítségükkel beszélek természetesen erről. Úgy alakult, hogy az elcsatolt részek közül Erdélyből idézek költőket” - nyilatkozta Jónás Zoltán, előadóművész.

A klub szeptemberi összejövetele is rendhagyó volt, hiszen a múlt hónapban szervezett irodalmi pikniknek akkor a Városi Stadion adott otthont. A közel ötven főből álló szervezetnek egyébként több szép korú idős tagja is van. A csoportban pedig folyamatos az utánpótlás, hiszen friss nyugdíjasokkal is rendszeresen bővül a kör. Azonban az Irodalombarát Nyugdíjas Klub életét is nagyban befolyásolja a járványhelyzet. Így egyelőre bizonytalan, hogy idén lesz-e még lehetőségük foglalkozást tartani.


772_0_t 772_1_t 772_2_t 772_3_t
772_4_t
Vissza