Fűtési szezon (képgalériával)2020. október 9. (péntek) 19:00 - Aktuálisnews/9737_0_300.jpgMár szeptember közepén-végén elkezdődött az idei fűtési szezon a hűvös időjárás miatt, azonban még most sem késő átvizsgáltatni fűtőeszközeinket. Ezzel sok kellemetlenségtől óvhatjuk meg magunkat és ingatlanunkat is. Emellett az sem mindegy, mivel fűtünk.

Nem tartott sokáig a vénasszonyok nyara, sok háztartásban már szeptember közepén-végén befűtöttek a hűvös, esős időjárás miatt, és a távhő is elindította a városban a távfűtést szeptember 25-én. Az általunk megkérdezett járókelők örültek neki, hogy már megy a szolgáltatás.

„Panelházban lakom, távfűtés van. Én örülök neki, hogyha a hideg idő beálltával elkezdenek fűteni, mert inkább fűtsünk, mint a gyógyszertárba vigyük a pénzt. Nekem ez a véleményem, sokan nem értenek vele egyet, de én örülök neki” - nyilatkozta Bujpál Bertalanné.

„Nálunk nagyon jó fűtés van, mert negyedik emeleten lakunk, úgyhogy az nagyon jó hála istennek. Mi meg vagyunk elégedve a fűtéssel” - mondta Váradi Aladárné.

A családi házakban élők közül is sokan fűtenek már. A KSH tavalyi adatai alapján a legnépszerűbb a gáz, a második helyen a fa szerepel, mint tüzelőanyag.

„Mi családi házban lakunk, és most ilyen gazokkal egyelőre, esténként egyszer-egyszer befűtünk, és végül is télen is szintén fával. Kazánunk van, gázunk még nincs bevezetve” - fogalmazott Kozma Lászlóné.

Mind a gáz-, mind a fa-, brikett- vagy széntüzelésű kazánoknál, fűtési rendszereknél fontos azonban a rendszeres karbantartás, hiszen ennek elmaradása esetén károk keletkezhetnek.

„Ma már nem kötelező, hanem ingyenesen igénybe vehető, de igényelni kell a kéményseprő-ipari szolgáltatást, ami a vegyes tüzelésű kazánoknál évente, a zárt égésterű gáztüzelésű fűtőberendezéseknél kétévente ajánlott elvégezni. Egyszerű karbantartási műveleteket a tulajdonos is megtehet, ez az égéstermék-elvezetők átjárhatóságának az ellenőrzése, koromtalanítása, főleg a vegyes tüzelésű kazánoknál az égéstér tisztán tartását, az elzárószerelvények karbantartását jelenti ez” - emelte ki Tőkés Tamás, az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnoka.

Fontos, hogy csak megfelelő tüzelővel, vagyis például száraz fával fűtsünk, tehát nem elfogadható a vizes, nyers fa vagy a szemét égetése. Ezekkel az anyagokkal rengeteg káros anyag jut a levegőbe, de tönkre is tehetik például a kazánt, kandallót, a kémény pedig gyorsan elzáródhat a nem megfelelő égéstermék miatt. A szeméttel való tüzelést jogszabály tiltja, ennek megszegése esetén akár 300 ezer forint is lehet a bírság.


737_0_t 737_1_t 737_2_t
Vissza