Hasznos ismeretek (képgalériával)2020. augusztus 4. (kedd) 19:00 - Városnews/9529_0_300.jpgAz ember legjobb barátja, vagyis a kutya az ÓMI Városi Könyvtár olvasótáborának idei központi témája. A „Tarkaforgó” tábor ez alkalommal a „Közösen, Egymásért, Ózdért!” projekt keretében valósul meg, a Helyi Akciócsoport közreműködésével. Az ötnapos programsorozattal elsősorban azokat a gyerekeket szólítják meg, akik nyitottak tudásuk bővítésére. A résztvevő fiatalok játékos formában, informatív módon szerezhetnek élményeket.

Száraz kutyatáppal és több szatyornyi finomsággal kedveskedtek a diákok az Állategészségügyi Telep négylábú lakói számára. Az ÓMI Városi Könyvtár „Tarkaforgó” elnevezésű olvasótábora több éves múltra tekint vissza. Idén négy ózdi általános iskolából, húsz harmadik-negyedik osztályos gyermek vesz részt az ötnapos programsorozaton, amely „A Kutya szerint a világ” címet viseli.

„Az első napunk alapozó nap volt, amikor ismerkedtünk egymással, a könyvtárral, a kutyafajtákkal, azok jellegzetességeivel. Ma pedig lejöttünk megnézni a kutyákat. Több olyan történetet is olvastunk fel, ami a kutyákról szól, gazdikereső kutyáról például. Ma reggel is egy olyan mesével kezdtünk, amikor az út szélén ott hagytak egy kutyuskát, és ezzel nagyon jól előkészítettük ezt a mai látogatást az ebtelepen” - mondta Császár Éva, az ÓMI Városi Könyvtár gyermekkönyvtárosa.

A telep most is csaknem teljes kihasználtsággal működik. Az Ózdi Mentés csapatának köszönhetően pedig folyamatos a gazdásítás. Az ideiglenes befogadásról is szó esett. Többek között ezekről hallhattak a fiatalok, valamint testközelből megtapasztalhatták az itt zajló történéseket, amelyek nagy hatással voltak rájuk, valamint az őket kísérő szülőkre és könyvtári dolgozókra is.

Szabó-Rónai Rebeka pedig azt mondja, hogy mivel panelban élnek, egy teknősbékát szeretne majd idővel gondozni.

„Én nagyon szeretem az állatokat, egyébként még nem voltam az olvasótáborban. A kutyákat is és mindenféle más állatot is nagyon szeretek, és szívemen viselem a sorsukat. Engem nagyon érdekelt már ez a hely” - nyilatkozta Szabó-Rónai Rebeka, az Újváros Téri Általános Iskola tanulója.

Volt olyan fiatalember is, aki már felelős gazdaként közelítette meg a témát.

„Van házi kedvencem, négy macskám és két vizslám. Őket nagyon szeretem. Remélem azt is, hogy gazdára találnak ezek az elhagyatott kutyák, mert igazából nagyon szépek. Ismerem is a kutyáknak a természetét. Ha először meglátnak egy embert még eleinte megugatják őket, de ha közelebb kerülnek egymáshoz, akkor összebarátkoznak könnyen” - hangsúlyozta Antal Özséb, a Vasvár Úti Általános Iskola tanulója.

A tábor persze nemcsak a kirándulásról szól. Ma például az intézményben kézműveskedéssel folytatták a napot, természetesen kutyákat alkottak. Holnap pedig Telegdi Ágnes író, állatmentő, természetfotóssal ismerkedhetnek meg a gyerekek. A programok közt szerepel még a Kékcsillag Segítőkutyás Egyesület bemutatkozása és kampányfeladatot is kaptak a diákok. Pénteken pedig a nyíregyházi állatkertbe is ellátogatnak a fiatalok.


529_0_t 529_1_t 529_2_t 529_3_t
529_4_t 529_5_t 529_6_t 529_7_t
529_8_t
Vissza