Vitás kérdések (képgalériával)2020. július 9. (csütörtök) 19:00 - Önkormányzatnews/9456_0_300.jpgA civil szervezetek és sportegyesületek támogatásáról, a helyi közösségi közlekedésről, valamint az Ózdi Távhő Kft. beszámolójáról tanácskozott egyebek mellett a képviselő-testület. Néhány előterjesztéssel kapcsolatban hosszabb vita is kialakult, de végül minden napirendi pontot elfogadtak.

Riz Gábor tájékoztatóját követően a napirendi pontok tárgyalásával folytatódott a kényszerszünet utáni első képviselő-testületi ülés. Először az Ózdszolg Nonprofit Kft. végelszámolásáról szóló előterjesztést fogadták el. A cég ugyanis tényleges tevékenységet már nem végez, így nem indokolt a további fenntartása. Ezt követően a helyi közösségi közlekedés volt a központi téma. Bárdosné Dulai Nikolett arra emlékeztetett, hogy a 2014-es választási kampány során programelemként felmerült a buszközlekedés saját hatáskörben való megoldása. Janiczak Dávid válaszában elmondta, hogy jelenleg csak a Volánbusz tudja ellátni a feladatot, de a megoldást folyamatosan keresik, ennek érdekében a leendő ózdi buszgyártóval is tárgyalásban vannak, aki adott esetben kedvezőbb áron, jobb szolgáltatást tudna nyújtani. A város ugyanakkor pályázatot is benyújt a költségek csökkentése érdekében. A tanácskozáson a leghosszabb vitát a civil és sportszervezetek támogatását szolgáló keretek felosztása váltotta ki. A Fidesz-KDNP képviselőcsoportja több módosító javaslattal is élt, azonban ezeket végül nem fogadta el a testület. Az ellenzéki frakció végül tartózkodott a szavazás során.

„A Fidesz-KDNP frakciójának tagjai fontosnak tartják a civil szervezetek és a sportszervezetek támogatását. Pontosan ezért egy tizenöt pontból álló módosítójavaslat-csomagot fogalmaztunk meg, amelynek célja az volt, hogy minél több szervezet minél több támogatásban részesülhessen. Azonban ezt a képviselő-testület többsége nem fogadta el. Bízunk benne, hogy a közeljövőben mindemellett fogunk találkozni egy olyan előterjesztéssel is a képviselő-testületi üléseken, ahol polgármester úr javasolni fogja az óvodai és kulturális területen dolgozók bérének rendezését” - mondta dr. Csuzda Gábor, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője.

Janiczak Dávid polgármester azt kifogásolta, hogy az ellenzéki frakció csak az utolsó pillanatban, a testületi ülésen állt elő a módosító javaslatokkal, nem pedig az előkészítő munka, vagy a bizottsági ülések során. Hozzátette: a tartalékkeret terhére azok is újra pályázhatnak majd támogatásra, akik most nem, vagy kevesebbet kaptak.

„A Fidesz-KDNP frakció a tegnapi napon még le szerette volna venni ezt az előterjesztést, hogy ne tárgyaljuk, ne adjunk pénzt ezeknek a szervezeteknek. Majd miután nem vettük le, dr. Csuzda Gábor frakcióvezető úr megszavazta a bizottsági ülésen ezt az előterjesztést. Mára viszont rengeteg módosító javaslattal állt elő, amit ő maga vagy a frakciója a tegnapi napon talált ki. A képviselő-testület többsége viszont úgy döntött, hogy tartalékkeretet hagy ebben a kiírásban, s lehetőséget biztosít a civil szervezeteknek arra, hogy új pályázatot nyújtsanak be, és többlettámogatásban részesüljenek, olyan programokra és olyan mértékben, ahogyan ők maguk akarják” - tette hozzá Janiczak Dávid, polgármester.

Végül mind a civil-, mind pedig a sportszervezetek támogatására vonatkozó határozatot kilenc igen szavazattal, öt tartózkodás ellenében fogadták el. A sportegyesületek közül egyébként a legmagasabb összeget az Ózdi Kézilabda Club, valamint az Ózd Városi Sportegyesület kapta, előbbi 8, utóbbi 6,4 millió forintot. A civil szervezeteknél a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület 350 ezer forintja a legmagasabb. Az ülésen szó volt még továbbá a városi rendezvényekre előirányzott keret felosztásáról, valamint az Ózdi Művelődési Intézmények alapító okiratának módosításáról. Tárgyalták az Ózdi Távhő Kft. tavalyi beszámolóját és üzleti tervét is. Az egyebekben dr. Vámos Henrietta a Bolyki temető környezetével kapcsolatos lakossági panaszokat tolmácsolta, míg dr. Csuzda Gábor a veszélyhelyzet történéseit összegezte, valamint kifogást fogalmazott meg egyes döntésekkel kapcsolatban.


456_0_t 456_1_t 456_2_t 456_3_t
456_4_t 456_5_t 456_6_t 456_7_t
Vissza