Hűsölő autósok (képgalériával)2020. június 19. (péntek) 19:00 - Aktuálisnews/9392_0_300.jpgElérkezett az autóklímák tisztításának ideje. Az elmúlt időszak járványhelyzetét követően kiemelten fontos, hogy a járművek keringetőrendszere megfelelő módon legyen fertőtlenítve. A szakemberek szerint az a tapasztalat, hogy egyre többen fordítanak figyelmet az ilyen jellegű karbantartásra.

Bár mostanában az eső és a viharok dominálnak, lassan elérkezünk az igazi nyári időhöz. Az utazások és kirándulások során jó szolgálatot tehet autónkban a klíma, persze, csak amennyiben az megfelelően működik. A szakemberek szerint a sofőrök egyre tudatosabban élnek a hűsölés ezen formájával. Egy szerviz során egyfelől a klíma belső párologtató részét tisztítják vegyszeres eljárással, másrészt az úgynevezett ózonos légtisztítás az autó belső terét pucolja ki.

„Úgy vélem, hogy ebben az időszakban különösen fontos, és talán mondani sem kell vagy nem kell senkinek a figyelmébe ajánlani, hogy a klímarendszer fertőtlenítése hatványozottan fontos. Ezzel kapcsolatban a legfontosabb az, hogy ezeket a fertőtlenítési eljárásokat mindig párhuzamosan kövesse vagy kísérje egy pollenszűrő csere is. Ekkor tudunk egy olyan állapotot elérni az autó klímarendszerében és utasterében, amivel tudjuk biztosítani, hogy valószínűleg fertőzésmentes” - mondta Gyárfás Gábor, a Suzuki Kaiser műszaki vezetője.

Magát a folyamatot egy komplex eljárás keretében érdemes elvégeztetni. Minden gépjármű esetében meg van adva, hogy mennyi klímagáz és olaj szükséges a zavartalan működéshez. Az is a rendszeres vizsgálat mellett szól, hogy a gép, amellyel a klíma feltöltését végzik, kiszámolja, hogy mennyi hiányzik a rendszerből. Abban az esetben, ha hosszú évek óta nem fordítottak megfelelő figyelmet a hűtés karbantartására, ez az összeg a szerelési díjjal együtt akár húsz- vagy harmincezer forint is lehet. Egyébként az átlag sofőrök is észlelhetik a hűtésben fellépő problémákat.

„Érdemes télen is bekapcsolni klímát. Részint a párátlanítás miatt, részint pedig azért mert az olaj kenegeti a rendszert, és nem fog elillanni a gáz a gumitömítéseknél. Elvileg így nem lehet gond a klímával egész évben. Érdemes folyamatosan ellenőriztetni, legalább két évente, hogy meg van-e a megfelelő mennyiségű gáz benne. Ezt is lehet érezni, mert nem olyan intenzitással hűt az autó” - emelte ki Galambosi Péter, autószerelő.

Abban a szakemberek is egyetértettek, hogy a leglényegesebb, hogy az autósok rendeltetés szerint használják a klímaberendezést. Nem szabad továbbá az emberi testet közvetlenül túlzott hidegnek kitenni, hiszen főleg a legnagyobb melegben könnyen egészségkárosító hatása is lehet.


392_0_t 392_1_t 392_2_t 392_3_t
Vissza