Csak kölcsönzés (képgalériával)2020. június 17. (szerda) 19:00 - Kultúranews/9382_0_300.jpgKinyitott ma a látogatók előtt az ÓMI Városi Könyvtár és az Árpád Vezér Úti Fiókkönyvtár is. Az intézmények látogatására azonban szigorú szabályok vonatkoznak, az olvasóknak maszkot kell viselniük, és egyszerre csak kevesen tartózkodhatnak bent. Ezen kívül egyelőre csak a kölcsönzés megengedett, hiszen a könyvtárak még átrendezés alatt vannak.

A város kulturális intézményei közül elsőként, több hónap után ma már az olvasók számára is megnyílt az ÓMI Városi Könyvtár és annak Árpád Vezér Úti Fiókkönyvtára. A bejáratnál való kézfertőtlenítés után léphetnek be a kölcsönzőtérbe, és természetesen ahogy minden zárt térben, úgy itt is maszkot kell viselniük. Egyszerre öt látogató tartózkodhat a Városi Könyvtár területén, az Árpád Vezér Úti Fiókkönyvtárban pedig három, személyenként fél órát, és meg kell tartaniuk az egymás közötti másfél méteres távolságot.

„Amikor a könyvtár zárva tartott, akkor folyamatosan hosszabbítottuk a könyveket, tehát nem kell félnie senkinek, mert nem lesz késedelmi díj, hiszen mindenkiét hosszabbítottuk. A zárva tartásra való tekintettel az éves tagságot is három hónappal meghosszabbítottuk, tehát kaptak egy úgymond bónusz három hónapot, hogy nem tudták használni a könyvtárat az olvasók. Július 31-ig pedig késedelmi díj nélkül visszahozhatják a kint lévő könyveket” - emelte ki Selmeci Attiláné, szakmai csoportvezető.

Helyben olvasni egyelőre nem lehet, mivel az átrendezés ezen a héten még javában zajlik, azonban a kölcsönzőtérben már rögtön a nyitást követően többen is sorban álltak. Egyszerre egyébként nyolc könyvet vihetnek haza az olvasók.

„Én nagyon szeretek olvasni, de szerintem lassan az én korosztályommal ez a rész ki is hal. Nálunk az egész család olvasott mindig, és elég vegyes az érdeklődésünk. Úgyhogy szerintem mindent olvasunk, ami éppen a kezünk ügyébe kerül, és mindig olvasunk, ami szerintem nagyon fontos. Nekem egy film vagy egy hangoskönyv se helyettesíti, nekem meg kell fogni, éreznem kell a szagát, úgyhogy nekem szükségem van az ilyen típusú ingerekre is az olvasásnál” - fogalmazott Révayné Molnár Mária.

A könyvtár vezetője azt mondja, hogy sokan telefonáltak, érdeklődtek a nyitvatartással és a szabályokkal kapcsolatban. Az intézmény szakmai dolgozói most már az olvasók között munkálkodnak, azonban a home office idején is rengeteg tennivalójuk volt.

„Az elektronikus katalógusunkba rögzítettük a könyveinket, az elmúlt három hónapban közel 7000 darabot sikerült rögzítenünk, ezzel egyidejűleg történt selejtezés is, és az elhasználódott dokumentumokat selejteztük. De hogy pótoljuk, állománygyarapításunk is folyamatos volt, tehát az új könyveket, amiket olvasóinknak a nyitás alkalmával tudunk biztosítani, azokat rendeltük” - mondta Csörgőné Csépányi Krisztina, az ÓMI Városi Könyvtár könyvtárvezetője.

A korábban kikölcsönzött, most visszavitt könyveket egyébként 72 órára egy külön dobozba rakják, így megelőzve az esetleges fertőzés terjedését.


382_0_t 382_1_t 382_2_t 382_3_t
382_4_t 382_5_t 382_6_t 382_7_t
382_8_t 382_9_t 382_10_t 382_11_t
382_12_t 382_13_t 382_14_t
Vissza