Értékes tudás (képgalériával)2020. január 21. (kedd) 19:00 - Kultúranews/8925_0_300.jpgAz Ózdi Muzeális Gyűjteményben folytatódott a Városunk értékei a kulturális intézmények szemeivel elnevezésű vetélkedő. A negyedik állomáson a versenyző csapatok végigjárták a gyűjtemény termeit, majd egy, az egykori gyár működéséről szóló filmet is megnéztek.

Novemberben indult a Városunk értékei a kulturális intézmények szemeivel elnevezésű vetélkedő. Minden egyes alkalmat más helyszínen rendeznek meg: elsőként a Civil Ház adott otthont a megmérettetésnek, majd az Olvasó és a Városi Könyvtár következett. A nyolc csapat ma az Ózdi Muzeális Gyűjteménybe látogatott el. A hetedik osztályos diákok most a gyártörténetbe kaptak betekintést.

„Örülünk, hogy a negyedik fordulót nálunk rendezik, és végre ide jöhetnek a gyerkőcök. Megismerkedhetnek a gyár történetével is, hiszen a város- és a gyártörténet szorosan összefügg, mondhatjuk azt, hogy a város története az ipari múltra épül. A mai nap ezt fogjuk nekik megmutatni. Mi olyan szempontból szerencsések vagyunk, hogy nemcsak képekben tudjuk ezt megmutatni, prezentációval, hanem ugye itt van a hatalmas muzeális intézmény kiállítóterekkel, itt nyilvánvalóan tárlatvezetés lesz” - mondta Oláh Zsolt, az Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékpark intézményvezetője.

A tanulókat Bartók Gábor vezette körbe az intézményben, többek között az ásványtárban és a néprajzi termekben is jártak. Mindegyik tárlatról érdekes információkat tudhattak meg, amelyek alapján egy tesztet kellett kitölteniük. A zsűritagok szerint fordulóról fordulóra egyre több tudást sajátítanak el.

„Maga a vetélkedősorozat azt a célt szolgálja, hogy a gyerekek, akik részt vesznek, jobban megismerjék ezeket az intézményeket. Egy olyan tartalmas délelőttöt töltsenek el ezeken a helyszíneken, amely egyrészt egy pozitív élményt nyújt számukra, hogy a későbbiekben az itt szerzett élményeiket is úgy tudják majd használni, hogy az ne egy idegen intézmény legyen számukra a későbbi tanulmányaik során” - fogalmazott Kovács Adrienn, zsűritag, a vetélkedő koordinátora.

A verseny most is szoros volt, a múzeumban sok érdekes kérdésre kellett helyesen válaszolniuk a diákoknak, például hogy milyen népcsoport él Ózd vidékén, vagy hogy mi volt a vasgyári munkások kedvenc étele. Végül a negyedik forduló első helyét a Várhegyi Vitézek, a másodikat a Központi Bivalyok, míg a harmadikat a Koh-Ászok szerezték meg. A vetélkedő ötödik fordulóját február végén a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkban rendezik meg.


925_0_t 925_1_t 925_2_t 925_3_t
925_4_t 925_5_t 925_6_t 925_7_t
925_8_t 925_9_t 925_10_t 925_11_t
925_12_t 925_13_t
Vissza