Három évtized (képgalériával)2019. november 9. (szombat) 21:55 - Kultúranews/8708_0_300.jpgFennállása harmincadik évfordulóját ünnepelte a Laurum Blockflöte Együttes. A Városi Könyvtárban tartott díszhangverseny közönsége barokk, reneszánsz és modern zenét is hallhatott az együttes tolmácsolásában. A program közös örömzenéléssel, valamint díszoklevelek és emlékplakettek átadásával zárult.

Georg Friedrich Händel Ünnepi zene című művével vette kezdetét a Laurum Blockflöte Együttes fennállásának harmincadik évfordulójára rendezett díszhangverseny. Ezt követően az önkormányzat képviseletében Kellóné Mezőtúri Márta, az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság elnöke köszöntötte az érdeklődőket, valamint méltatta az együttest.

„Bármibe fogunk a mai világban, nem egyszerű és nem könnyű. Nekik is voltak nehézségeik, de nagyon ügyesen átvészelték mindezt. Azt hiszem, ehhez a zene szeretete nagyon sokat adott, és ami még többet talán, az pedig a barátság” - fogalmazott Kellóné Mezőtúri Márta, az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság elnöke.

A blockflöte együttes tagjai igen mozgalmas három évtizedre tekinthetnek vissza. Többször felléptek már a Budai Várban, a Magyar Tudományos Akadémián, és a keszthelyi Festetics-kastélyban is rendszeresen zenélnek. Nagy Károly művészeti vezető felidézte a kezdeteket is.

„Mindenen, amin egy zenész, egy pedagógus, egy zenét tanuló fiatal átmehet, azon mi átmentünk. A zenekarunk kezdő csapata olyan kiváló muzsikusokból áll, akik annak idején nem nyertek felvételt a zeneiskolába hozzánk. Vittem be egy pár blockflötét, megmutattam nekik, és úgy vettem észre, hogy érdekli a dolog őket” - mondta Nagy Károly, a Laurum Blockflöte Együttes művészeti vezetője.

Az ünnepi alkalomra ellátogatott Kállay Gábor ének- és blockflöteművész is, akit régi ismeretség fűz össze az ózdi együttessel. A jubileumi hangversenyen egyébként az ő szerzeményei és feldolgozásai is elhangoztak.

„Nemcsak hihetetlen jó érzékkel, és magas színvonalon végzik ezt a munkát, hanem nagyon szerethető emberek. Elmondhatom, hogy amikor Keszthelyen dolgozunk együtt, nemcsak a munka édes velük, hanem nagyon nagyokat szoktunk beszélgetni. Estébe, éjszakába nyúló beszélgetéseket tudunk folytatni” - emelte ki Kállay Gábor, ének- és blockflöteművész.

Kállay Gábor egyébként maga is színpadra állt, méghozzá Czidráné Bodza Klárával együtt énekelt. Az ismert népdalénekest, énektanárt szintén jó barátság köti a Laurum tagjaihoz. A Keszthelyi Reneszánsz és Barokk Napokon ismerkedett meg velük.

„Ha valaki elkezd muzsikálni, csak akkor fejlődhet, ha van benne akaraterő, tehetség és szorgalom. Azt hiszem, az együttes minden tagjában ezek a nemes tulajdonságok megtalálhatók. Ezért juthattak el a harmincadik évfordulóig, de remélem, hogy megduplázhatjuk ezt az évfordulót, akár hatvanra is” - mondta Czidráné Bodza Klára, dalénekes, énektanár.

A díszhangverseny közönsége főként reneszánsz- és barokk-, de emellett modern zenét is hallhatott. Zárásként igazi örömzenélés következett, a vendégek, a barátok együtt énekelhettek két Balassi-nótát a harmincéves együttessel.


708_0_t 708_1_t 708_2_t 708_3_t
708_4_t 708_5_t 708_6_t 708_7_t
708_8_t 708_9_t 708_10_t 708_11_t
708_12_t 708_13_t 708_14_t 708_15_t
708_16_t 708_17_t
Vissza