Mézeskalács2012. december 4. (kedd) 15:06 - Aktuálisnews/831_0_300.jpgA karácsonyi mézeskalács hagyományával ismerkedhettek meg az érdeklődők a Városi Könyvtárban. A sokak által kedvelt édességet Barczikay Tanara, mézeskalácsos mester mutatta be, aki nemcsak a kihalóban lévő foglalkozás történetét, hanem a jó mézeskalács fortélyait is megosztotta az ózdi közönséggel.

Stílusosan, egy mézeskalácsról szóló verssel nyitották meg a hagyományőrző mesterségek programját a Városi Könyvtárban. A rendezvény a karácsony közeledtével egy éppen aktuális témáról, a mézeskalácsról szólt. Annak történetéről, tradícióiról, különlegességéről.

Barczikay Tanara egy értékőrző alapítvány keretein belül foglalkozik mézeskaláccsal. Azt mondja tíz évvel ezelőtt, a mézeskalács lelkisége fogta meg, hiszen a hagyomány szerint az édesség a kapcsolatot jelentette ember és Isten között. A különböző formák pedig a szeretetről, a családról, és az összetartozásról szólnak. Ma már kevesen űzik ezt a régi foglalkozást, de a karácsonyi időszakban azért a legtöbb családban előkerül a mézeskalács.

- Az anyukák nagyon sok mézeskalácsot csinálnak, ez nagyon nagyon fontos. A mesterség ott él részben tovább. Ez sajnos már egy kihaló mesterség. Az ifjú mesterek alig tízen vannak. A nagy öregek még szerencsére alkotnak, ezért még van honnan tanulni. Remélem, lesz is. - mondta Barczikay Tanara, mézeskalácsos mester.

A Városi Könyvtár is szívügyének tekinti a régi foglalkozások bemutatását, és fennmaradását. Évekkel ezelőtt ezért indították el a hagyományőrző mesterségek programsorozatot. A mostani rendezvényen a karácsonyi készülődésre is ráhangolódhattak az érdeklődők.

- A mai rohanó világban rengeteg olyan foglalkozás van, ami feledésbe merül, a múlt homályába vész. Úgy gondoltuk, hogy ezeket a régi mesterségeket mindenféleképpen tovább kell örökíteni, és meg kell mutatni a mai fiataloknak. - válaszolta kérdésünkre Jakab Krisztina, az ÓMI Városi Könyvtár intézményvezetője.

A mézeskalácsos mester a sütemény díszítésének trükkjeit is megosztotta a közönséggel. Sőt, saját jól bevált mézeskalács receptjét is elárulta. A kiállítás egészen január negyedikéig látogatható, a Könyvtár nyitvatartási idejében.

Vissza