Roma identitás (képgalériával)2019. június 6. (csütörtök) 19:00 - Kultúranews/8203_0_300.jpgTizennegyedik alkalommal rendezték meg a Cigány Népismereti Vetélkedőt az ÓMI Városi Könyvtárban. A játékos megmérettetésen hat általános iskola négy fős csapatai mérték össze tudásukat. Idén az Ózdi Árpád Vezér Általános Iskola küldöttei szerepeltek a legjobban, és érték el az első helyezést.

Ózdról és a környező településekről érkezett idén hat iskolából, összesen huszonnégy diák a tizennegyedik Cigány Népismereti Vetélkedőre. A négyfős csapatok egy rajzos alkotással jelentkeztek, amelyek kötődtek az idei témához, ami „A család szerepe életünkben”. A kezdeményezést a II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvoda és az ÓMI Városi Könyvtár közösen karolta fel az Ózdi Roma Nemzetiségi Önkormányzat támogatásával.

„A városi Cigány Népismereti Vetélkedőnek változott a megtartási formája, mindig jönnek be új feladatok. Vannak most már számítógépes feladatok, filmes feladatok. A célja az, ami nem változott. Célja a gyerekeknek az összeismertetése, a cigány identitásuk erősítése, és természetesen egy kis ismeretet is szeretnénk átadni a gyerekeknek, játékos keretek között” - mondta Kocska Ágnes, a II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvoda intézményvezetője.

A vetélkedőn a gyerekek különféle feladatokat kaptak, voltak villámkérdések, újdonságnak számító számítógépes kvízkérdések, illetve filmrészletekből kellett kitalálni a regények címét. Ezeket pontozta a három főből álló zsűri, amelyben Berki Lajos, roma referens is helyet foglalt.

„Gyakorlatilag azt szeretnénk elérni, hogy büszkék legyenek arra amit a cigányság elért, vagy elér, vagy amilyen tudással rendelkeznek, mert az is számít, hogy ne hunyászkodjanak meg, hogy a roma származásukat ne szégyelljék, legyenek büszkék, és ápolják a hagyományokat, természetesen úgy, ahogy az elődeink is csinálták” - fogalmazott Berki Lajos, roma referens.

Idén az Apáczai Csere János Általános Iskola harmadik, a Farkaslyuki Általános Iskola és a II. János Pál Katolikus Általános Iskola holtversenyben második helyezést ért el. A vetélkedőt az Ózdi Árpád Vezér Általános Iskola csapata nyerte, akik könyvjutalmat és édességet kaptak. A zsűri egy különdíjat is kiosztott az előre beadott alkotásokból, amelyet szintén az Árpád Vezér Általános Iskola tanulói érdemeltek ki.


203_0_t 203_1_t 203_2_t 203_3_t
203_4_t 203_5_t 203_6_t 203_7_t
Vissza