Kistérségi barangoló2012. november 29. (csütörtök) 13:27 - Aktuálisnews/817_0_300.jpgBorsodszentgyörgyre nyílott a kitekintő ablaka a Városi Könyvtárban. A tavaly életre hívott sorozat azt a lehetőséget tája a kistérség települései elé, hogy bemutathassák értékeiket, mindennapi életüket az érdeklődőknek. Eddig megismerkedhettek a könyvtárban Gömörszőlőssel, Sajópüspökivel, Héttel, Upponnyal, legutóbb pedig az Ózdtól 10 kilométerre fekvő egykori Disznósddal.

A falu történetével, nevének változásaival és az ott élők mindennapjaival is megismerkedhettek a könyvtár látogatói. A falu lakói azt is megosztották az érdeklődőkkel, miért viselte sokáig a település a Disznósd elnevezést, de az is kiderült, hogy a polgármester tréfás köszöntőjéből, hogy minden Németh innen származik.

A mozgókönyvtári szolgálat adott lehetőséget a település bemutatkozására: ennek segítségével nemcsak a környező falvak lakói, hanem a városi emberek is megismerhetik tágabb szülőföldjüket.

- Egyébként 1300 lakosa van Borsodszentgyörgynek, de büszkeséggel mondom, hogy miközben a lakosság száma csökken, az iskolánkba járó tanulók létszáma pedig folyamatosan növekszik. Tehát van élet a faluba és van jövője ennek a településnek. - mondta Németh Gyula, Borsodszentgyörgy polgármestere.

A könyvtári bemutatkozáson mini kiállítással is szemléltették a borsodszentgyörgyi mindennapokat. A tárlókon jól megfértek egymással a népi hímzések, az akvarellek és az origami művészet térbeli alkotásai, amiket a falu lakosai saját kezükkel készítettek.

A kitekintő, ablak a kistérségre elnevezésű program keretében eddig öt település hagyományait és lakóit ismerhették meg a könyvtár látogatói.

Vissza