Békés község (képgalériával)2019. május 9. (csütörtök) 19:00 - Kultúranews/8097_0_300.jpgBorsodbóta mutatkozott be a Kitekintő – ablak a térségre elnevezésű rendezvénysorozat legutóbbi programján. Az érdeklődők számos érdekességet és információt tudhattak meg a városunktól csupán tíz kilométerre fekvő Borsodbótáról. A település polgármestere a község jelenéről, míg a helyi iskola igazgatója a színes történelméről számolt be.

Bóta 1954-ben kapta meg a Borsodbóta nevet, mivel párhuzamosan kettő ilyen nevű település is létezett. Ilyen és ehhez hasonló érdekességeket tudhattak meg a Kitekintő – ablak a térségre rendezvénysorozat legutóbbi programján az érdeklődők. A község múltját és jelenét is megismerhették a látogatók a Városi Könyvtár ismét telt házas dísztermében.

„Gyakorlatilag már az őskortól lakott a völgy, ezt lehet tudni régészeti emlékekből. Itt a környékbeli múzeumokban, Egerben, Miskolcon, de még a Nemzeti Múzeumban is vannak erre tárgyi bizonyítékok és aztán 1281-től vannak írásos emlékeink, onnantól folyamatosan lakott volt a település, soha nem volt nagy falu. Az Egri Egyházmegyéhez tartoztunk egészen az államosításig” - emelte ki Szipoláné Kriston Judit, a Borsodbótai Körzeti Általános Iskola igazgatója.

A község múltja mellett a harminchárom éve a települést vezető, jelenleg is polgármesterként tevékenykedő Gulyás János számolt be a jelenről és a folyamatban lévő és elkövetkezendő fejlesztésekről.

„Folyamatosan vannak fejlesztések, úgy gondolom az egyik legfejlettebb község a kistérségben. Jelenleg a szegregátumos pályázatokon dolgozunk alapvetően, amelyben úgynevezett szociális programokat szervezünk. Emellett leromlott állapotú lakóházakból tudunk majd családokat átköltöztetni Borsodbótán felújított újabb lakásokba” - mondta Gulyás János, Borsodbóta polgármestere.

A Borsodbóta érdekességeiről szóló programot színesítették a helyi születésű tehetségek és hírességek előadásai. Zenélt Makovics Dénes, a Bikini együttes egyik tagja, a Szirom Szimfonikus Roma Zenekar, Váradi Zoltán, Váradi Győző és unokája. Nagy Zsófia, a helyi általános iskola diákja pedig szavalt, illetve énekelt a látogatóknak.


097_0_t 097_1_t 097_2_t 097_3_t
097_4_t 097_5_t 097_6_t 097_7_t
097_8_t
Vissza