Negyvenhatodik kötet (képgalériával)2019. május 7. (kedd) 19:00 - Kultúranews/8087_0_300.jpgVárosunkban is bemutatta új könyvét Devecsery László, József Attila-díjas író, költő. A Holdárnyék című verses szerzemény a művész negyvenhatodik kötete. A szerző az ÓMI Városi Könyvtár dísztermében a könyv illusztrátorával, Wéber Zsókával együtt tárta fel a mű rejtelmeit. Devecsery László egy ózdi óvodát is meglátogatott a bemutató napján.

Holdárnyék – ez a címe Devecsery László József Attila-díjas író, költő negyvenhatodik könyvének. A verses kötet most nem főként a gyerekeknek szól, a mű illusztrátora szerint ezek a költemények erőteljesek, és mélyen elgondolkoztatnak. Az alkotást most városunkban is bemutatták. Az ÓMI Városi Könyvtár dísztermében sokan voltak kíváncsiak a szerző friss munkájára.

„Valamilyen, nem is tudom pontosan, misztikus, vagy játékos módon kapcsolódom a Holdhoz. Már volt egy olyan verses kötetem aminek Holdének a címe. Én ezt nem szoktam kibontani egy író olvasó találkozón, hanem az emberekre bízom, hogy ki mi mindent idéz föl. Ugyanakkor a Hold és a Nap játéka ezer és egy dolgot rejteget, és ez egy olyan verses kötet, amiben régebbi és újabb versek is szerepelnek” - mondta Devecsery László, József Attila-díjas író, költő.

A Holdárnyék képi illusztrációit Wéber Zsóka készítette, aki egyébként rajongója is a költőnek, és híres gyermekversei által ismerte meg. Devecsery László szerint a könyvben lévő ábrák segítik a művek továbbgondolását, illetve azok hozzáadnak valami újat a verseihez.

„Több rétegű a könyv, mint ahogy Devecsery László versei is több rétegűek. Sok-sok gondolatot megmozdítanak az emberben, és szépen rétegenként készítettem el ezeket az illusztrációkat, apránként, elég hosszú idő volt szükséges, hogy elkészüljenek” - emelte ki Wéber Zsóka, illusztrátor.

A kötet szerzőjének számos gyermekekhez szóló műve van. A bemutató előtt egy helyi óvodába is ellátogatott, ahol közös, interaktív játékot játszott az ovisokkal. Devecsery László és az Újváros Téri Óvoda intézményvezető-helyettese szerint is fontosak az ilyen és ehhez hasonló foglalkozások, mivel ezek akár már fiatalkorban segítik a kulturális fejlődést.

„Egy interaktív verses játékban vesznek részt majd ma a gyerekek, az óvodai nevelésben a szabad játékon kívül az élő vers és a mese szerepe a legfontosabb a fejlődésük érdekében, ezért is tekintünk örömmel és várakozással a mai délelőtt elé” - nyilatkozta Biróné Varga Eleonóra, az Ózdi Béke Telepi Óvodák intézményvezető-helyettese.

A délutáni könyvbemutatón a Holdárnyékon kívül szó esett a két művész következő közös munkájának terveiről és Devecsery László új, készülő kötetéről is. A program színesítéseként az ÓMI Zenés Színház tagjai olvastak fel verseket a kötetből, majd egy testvérpár is meglepte a költőt, saját anyák napi versét adták neki elő.


087_0_t 087_1_t 087_2_t 087_3_t
087_4_t 087_5_t 087_6_t 087_7_t
087_8_t 087_9_t

 

Vissza