Sajónémeti sajátosságok (képgalériával)2019. március 29. (péntek) 19:00 - Kultúranews/7959_0_300.jpgSajónémeti mutatkozott be értékeivel a Városi Könyvtárban. A „Kitekintő – avagy ablak a térségre” elnevezésű rendezvénysorozat célja, hogy lehetőséget biztosítson a kistelepülések számára, hogy szélesebb körben is megismertessék a helyi sajátosságokat. A program nagy sikert aratott, hiszen szinte egy szabad hely sem maradt a közel egy órás bemutató során.

Sajónémeti a Sajó- és a Hangony-völgy találkozásánál helyezkedik el. Zsákfalu, népessége a 2015-ös adatok alapján 517 fő. Már a honfoglalást megelőzően is lakott hely volt. A hagyomány szerint itt kelt át a seregek egy része a folyón, első okleveles említése 1219-ből maradt fenn. A települést ma is olyanok lakják, akik büszkék származásukra, és előszeretettel készítenek különböző képzőművészeti alkotásokat.

„Van a községünkben pár, főként idősebb ember, akik évek óta nagyon szép kézimunkákat készítenek. Mindenképp szerettem volna, hogy ezek az alkotások és azok a fényképek kerüljenek ki, amelyek a falu nevezetességit mutatják be. Mutassuk meg, hogy attól függetlenül, hogy kis község vagyunk, nálunk is vannak ügyes emberek” - mondta Suba Ágnes, a Sajónémeti Községi Könyvtár könyvtárosa.

A kiállítás anyagát olyan jól sikerült összeállítani, hogy még a helyieket is meg tudták lepni egy-két aprósággal.

„Azt én nem tudtam, így most szembesültem vele, hogy Farkas Puskás Sándornak itt van díjnyertes bora. Ezt eddig nem tudtam, hiába vagyok sajónémeti. Azt tudtam, hogy kik készítenek szép gobleneket. Össze kellett szedni ezeket a képeket, és nagyon sajnálták, hogy nehogy valami bajuk essen. Mindegyik egy mű, egy csodálatos képzőművészeti alkotás” - nyilatkozta Szalay Anikó, költő, sajónémeti lakos.

A megnyitón nem volt hiány színpadi produkciókból sem. Több vers is elhangzott, valamint tehetséges sajónémeti fiatalok szórakoztatták az érdeklődőket. A program végén a megjelentek közösen tekintették meg kiállított értékeket. A „Kitekintő – avagy ablak a térségre” elnevezésű rendezvénysorozat a jövőben is folytatódik, hogy még több kistelepülésnek biztosítson lehetőséget a bemutatkozásra.


959_0_t 959_1_t 959_2_t 959_3_t
959_4_t 959_5_t 959_6_t 959_7_t
959_8_t 959_9_t 959_10_t 959_11_t
959_12_t
Vissza