Bogaras vagyok (képgalériával)2019. március 22. (péntek) 19:00 - Oktatásnews/7933_0_300.jpgAz ízeltlábúak varázslatos világa címmel tartottak élménypedagógiai foglalkozást a Városi Könyvtárban. A Bogaras vagyok csapata rendhagyó biológiaórát tartott, amelyen a gyerekek több ízeltlábú állatot ismerhettek meg, illetve vehettek kezükbe. A gyerekek kortól függetlenül, kivétel nélkül élvezték a programot, volt, aki csótányt fogott a kezébe, illetve lepkét tartott az orrán.

Skorpió, madárpók, ezerlábú, madagaszkári bütykös csótány. Ezeket és számtalan más állatot tekinthettek meg a kis és nagyobb gyerekek a Városi Könyvtárban. A Bogaras vagyok kezdeményezés egy családi, rovarász hobbiból nőtte ki magát, az összegyűjtött és preparált élőlényeket szerették volna másoknak is megmutatni. A csapat két év alatt közel 15 ezer gyermekhez vitte már el a kiállítást. Így jutottak el városunkba is Az ízeltlábúak varázslatos világa címet viselő foglalkozással.

„Nyilván ez nem egy klasszikus biológia óra, hanem egy kicsit ilyen David Attenborough szemléletű érzékenyítés. Arról szól persze, hogy kicsit a gyerekek kerüljenek közelebb egy ilyen kevésbé ismert és sokszor félreismert világgal. Kicsit szeressék meg ezeket az állatokat, ne féljenek tőlük annyira, illetve azt is szeretnénk elmondani nekik, hogy mennyire fontos az emberek számára az ízeltlábúak jelenléte a Földön, olyannyira, hogy az életünk múlhat rajta” - mondta Karlowits-Juhász Orchidea, a Bogaras vagyok kezdeményezés élménypedagógusa.

Az élménypedagógus rengeteg érdekes témát tárt fel a kiállításon résztvevő gyerekeknek. Ezek után pedig a preparált rovarok mellett közelről csodálhatták meg az élő ízeltlábúakat a kis és nagyobb iskolások. Voltak, akik kezükbe fogták a különböző rejtőzködő botsáskákat, a madagaszkári bütykös csótányokat, a góliátbogarat vagy az ezerlábút. Akadtak olyan tanulók, aki orrukon tartották a színes lepkéket.

„Nagyon érdekes volt, nekem olyan hatalmas élményt szereztek ezzel, amit még soha nem éreztem. A tévében már rengeteg ilyen állatot láttam, de szerettem volna saját kezűleg is megtapasztalni ezt a csodálatos élményt” - nyilatkozta Harkály Géza Patrik.

„Nekem nagyon tetszett, fogtam csótányt, ezerlábút, levélsáskát, meg góliátbogarat” - emelte ki Szabó-Rónai Rebeka.

„A madárpókról tudom, hogy miért veszélyes, meg szerint az ezerlábú is nagyon cuki volt, és nagyon tetszett nekem, amikor simogattam, akkor ilyen csiklandozó érzés volt és jó volt szerintem” - hangsúlyozta Kacsmarik Lili Boglárka.

A Bogaras vagyok csapata hazánk rengeteg pontján járt már, érdekes előadásokat tartanak az óvodásoktól kezdve középiskolás korosztályig. A gyerekek pedig szinte kivétel nélkül jó élménnyel hagyták el a kiállítást.


933_0_t 933_1_t 933_2_t 933_3_t
933_4_t 933_5_t 933_6_t 933_7_t
933_8_t
Vissza