Állami szerepvállalás (képgalériával)2019. január 29. (kedd) 19:00 - Fejlesztésnews/7750_0_300.jpgHúszszázalékos részesedést vásárolt az állam az Ózdi Acélművekben. Ezért mintegy harmincmillió eurót fizettek a többségi tulajdonos német Max Aicher-csoportnak. A tranzakciót Palkovics László innovációs és technológiai miniszter jelentette be sajtótájékoztató keretében. A politikus szerint az intézkedés növeli a munkahelyek biztonságát.

Az ózdi acélgyártásban vállalt szerepet a magyar állam. Az innovációs és technológiai miniszter sajtótájékoztatón jelentette be, hogy több mint 30 millió eurót fizettek a Max Aicher-csoportnak az Ózdi Acélművek Kft. húszszázalékos részesedéséért. A német vállalat egyébként 1997-ben vásárolta meg az ÓAM Kft. vagyonát egy privatizáció keretében. Palkovics László szerint a döntés iparpolitikai szempontból is jelentős, a magyar gazdaság érdekét szolgálja.

„Korszerűsödik az ózdi acélgyártás, ennek érdekében az állami szerepvállalás lehetővé teszi, hogy azokat a munkahelyeket – ez több mint 500 munkahelyet jelent –, amiket az Ózdi Acélművek biztosít, a jövőben is biztonságban tudjuk. Azon túl, hogy ez a döntés a munkahelyek stabilitását szolgálja, jelentősen hozzájárul a magyar gazdaság fejlődéséhez” - fogalmazott beszédében Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter.

A miniszter kifejtette, hogy a többségi tulajdonos 60 millió euró értékű technológiai beruházást, illetve eszközbeszerzést hajt végre annak érdekében, hogy az Ózdi Acélművek magasabb színvonalon, komplexebb termékekkel, jobb hatékonysággal lássa el feladatát. Max Aicher jónak értékelte a magyar kormánnyal való együttműködést, és hozzátette, hogy a jövőben is erre törekednek. A tranzakcióval kapcsolatban ma délután Riz Gábor országgyűlési képviselő tartott sajtótájékoztatót az acélműre jó rálátást kínáló táblai körforgalomnál. Kiemelte, hogy Ózd számára a kohászat fontos iparág.

„A tegnapi nap fontos valamennyi ózdi ember számára. Aláírás és pecsét került arra a szerződésre, amely megalapozza az ózdi kohászat jövőjét hosszabb távon is. Az ózdi betonacélra az országban mindenütt szükség van. Pontosan jelzik azok a számok a beruházás mértékét, hogy a magyar építőipar a következő évekre 25 ezer milliárd forintos rendelésállománnyal rendelkezik. Mit jelent ez az ózdiak számára? Jelent olyan munkáskezeket, akiket várnak. Hogy a bővítés eredményeként létrejövő új technológia, új eszközök működtetéséhez ott legyenek, és korábban szerzett szakértelmük, vagy menet közben megszerzett szakértelmük segítségével egyúttal a jövőjüket is alakítsák ki. Biztos jövőt kínál a cég az ózdiak számára, és én hiszek abban, hogy dobog még a kohász-szív” - mondta Riz Gábor, országgyűlési képviselő.

A hazai acélipar egyébként Palkovics László szerint komoly kihívásokkal küzd, nagy szükség van a megújítására. A kormány a nemzeti önrendelkezés fontos elemének tekinti, hogy a magyar állam tulajdonosként is jelen legyen a stratégiai ágazatokban.


Képek forrása: kormany.hu

750_0_t 750_1_t 750_2_t 750_3_t
750_4_t
Vissza