Vallomások a szülőföldről (képgalériával)2019. január 24. (csütörtök) 19:00 - Kultúranews/7735_0_300.jpgKönyv született a magyar rege- és mondavilág írójáról. Az ezredfordulón elhunyt Balogh Béni életét és munkásságát bemutató kötetet az egyik szerző, Bánfalvi Lászlóné és Császár Éva gyermekkönyvtáros beszélgetésén keresztül ismerhették meg az érdeklődők. A rendezvényt egy emlékkiállítás is színesítette.

Vallomások a szülőföldről elnevezéssel tartottak könyvbemutatót a Városi Könyvtárban. A Balogh Béni – Nekézseny szülötte, a magyar rege- és mondavilág írója címet viselő kötet Bánfalvi Lászlóné és Hideg Ágnes közös munkája. Az ezredfordulón elhunyt, egykori kiváló pedagógusnak, írónak és mondagyűjtőnek állít emléket. A könyv egyik társszerzője úgy fogalmazott: Balogh Bénit a múlt század második felében az egész országban jól ismerték a könyvtárosok.

„Több száz író-olvasó találkozón vett részt, ahol találkozott a gyerekekkel, akik olvasták az ő regéit és mondáit. De most jött el az az idő, hogy a családja, a szülőföldje, szülőfaluja, Nekézseny elérkezettnek látta, hogy a meglévő értékeket, emlékeket, amit megőriztek, egy könyvben mindenképpen érdemes közreadni” - mondta Bánfalvi Lászlóné, nyugalmazott könyvtárvezető.

Bánfalvi Lászlóné hozzátette: Balogh Béni a gyerekeket hazaszeretetre, a szülőföld tiszteletére nevelte, segített abban, hogy értékelni tudják, magyarnak születtek. A könyvbemutatón Császár Éva volt a szerző beszélgetőpartnere. Ő személyesen ismerte Béni bácsit, sokszor látták vendégül a könyvtárban.

„Ebben a kötetben minden benne van, amit Béni bácsiról érdemes tudni, rengeteg érdekesség van gyermekkoráról is ebben a kötetben. Ami nagyon tetszett, hogy a műveit nagyon szépen bemutatja a könyv. Aki eddig nem ismerte Béni bácsit, ha kezébe veszi ezt a könyvet, biztosan kedvet kap hozzá” - hangsúlyozta Császár Éva, az ÓMI Városi Könyvtár gyermekkönyvtárosa.

Nekézsenyben 2006-ban nyílt meg a Balogh Béni Irodalmi Emlékhely, ahol az író könyvei mellett fényképek és személyes tárgyak is megtalálhatóak. Egy évvel később pedig az ő nevét vette fel a község megújuló könyvtára és közösségi háza is. Az emlékkiállítást a könyvbemutató kísérőprogramjaként most Ózdra is elhozták.


735_0_t 735_1_t 735_2_t 735_3_t
735_4_t 735_5_t 735_6_t 735_7_t
735_8_t 735_9_t 735_10_t 735_11_t
Vissza