Szenved-éj 2012. november 9. (péntek) 15:46 - Aktuálisnews/766_0_300.jpgA szenvedélybetegségek kialakulásáról, hátteréről, és gyötrelmeiről tartott előadást Dr. Péter Mária addiktológus az ÓMI Városi Könyvtárban. Első könyvének bemutatóján a függőségek tekintetében legveszélyeztetettebb korosztályt, a serdülőket célozta meg. A fiatalok nemcsak hallgatták az információkat, hanem aktívan be is kapcsolódtak az előadásba.

Diákokkal telt meg a Városi Könyvtár díszterme ma délelőtt. A téma, a szenvedélybetegségek, az ő korosztályukat érinti leginkább. Dr. Péter Mária, addiktológus, klinikai szakpszichológus Szenved-éj című első kötetét mutatta be a három helyi iskola tanulóinak. A széksorokban a Széchenyi István Közgazdasági Szakközépiskola, a József Attila Gimnázium, és a Vasvár Úti Általános Iskola diákjai ültek, akik ráhangolódni is segítettek a témára.

A szenvedélybetegség egyfajta öngyógyító tevékenység, valamilyen problémából keres kiutat az, aki a szerekhez nyúl, mondta a szakember, könyvének bemutatóján. Tapasztalata szerint városunkban is sokkal nagyobb a probléma, mint amilyennek gondolnánk, és ezzel már fiatal korban szembe kell nézni. A Szenved-éj című kötettel is ez a célja.

- Ismeretük szerintem több is van, mint kellene, csak az a probléma, hogy ezek nem pontosak. Kíváncsiak, és könnyen hozzáférnek a szerekhez. Azonban a megelőzés szempontjából és itt nemcsak a drogprevencióra gondolok, hanem az egészséges életmóddal kapcsolatos dolgokra azt hiszem, hogy vannak hiányosságaik a fiataloknak. – mondta, Dr. Péter Mária, addiktológus, klinikai szakpszichológus.

A könyvben megjelent önvallomásokat Vasváros diákok előadásában hallhatták az érdeklődők.

A kötet témája mindenképpen aktuális, mert szenvedélybetegségek tekintetében élen járunk az Európai Unióban. 700 ezer alkoholfüggő él hazánkban. 21 ezer ember hal meg a dohányzás következtében, és átlagosan 50, a drogfogyasztás miatt évente.

Vissza