Humorban pácolva (képgalériával)2018. november 20. (kedd) 19:00 - Kultúranews/7544_0_300.jpgRendhagyó irodalomórán vettek részt diákok a Városi Könyvtárban. A Nevető Parnasszus címet viselő előadáson Jónás Zoltán és Majoros Roland énekes-zenés produkcióval ismertette meg a fiatalokat humoros formában az irodalommal. A diákok a stílusparódiák mestereitől hallhattak műveket: Karinthytól egészen Varró Daniig.

Viccesnek hangzó nyelvtörőknek is megfelelő alkotásokat hallgathattak városunk diákjai ma délelőtt a Városi Könyvtár nagytermében. Jónás Zoltán és Majoros Roland Nevető Parnasszus címmel tartott rendhagyó énekes-zenés irodalomórát. A két előadóművész érdekes, humoros formába pácolva igyekezett az alkotásokat közelebb hozni a József Attila Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, valamint a Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium fiataljaihoz. A különleges órának az volt a célja, hogy a tanulók még jobban megszeressék az irodalmat és az olvasást.

„Mi elindultunk Móricz Zsigmondnál, a múlt század első felénél, aztán ott még kicsit utaltam Babits Mihályra, aztán idéztünk egy ilyen Petőfies stílusú költőnket, akit én inkább olyan példaként hoztam föl, hogy nem muszáj őt követni. Aztán átléptünk egy olyan korszakba, amikor a programköltészet volt az uralkodó, kényszer költészete. Itt utaltam rá egy másik műfajra, hogy a Te rongyos élet című filmünkből tudnak a legjobban megismerni. Aztán jöttek a ma kortársai, Varró Daniig egészen” - mondta Jónás Zoltán, előadóművész.

Majoros Roland minden költemény után gitárkísérettel szórakoztatta a közönséget. A fiataloknak nagyon tetszett a különleges foglalkozás.

„Igazából nagyon furcsa volt ilyen szemszögből az óra. Nyilván egy új és egy ismeretlen oldalát ismertem meg az irodalomnak. Számomra ez egy új élmény volt és egy új tapasztalat is” - nyilatkozta Balázs Zsombor, tanuló.

A rendhagyó óra egyik legfontosabb üzenete az volt, hogy a fiatalok ma is megtalálhatják az irodalomban azt a szépséget, amit érdemes megismerni, tovább vinni és ápolni.


544_0_t 544_1_t 544_2_t 544_3_t
544_4_t 544_5_t 544_6_t 544_7_t
544_8_t 544_9_t 544_10_t
Vissza