A béka feneke alól (képgalériával)2018. október 12. (péntek) 19:00 - Kultúranews/7419_0_300.jpgHalász Józsefné nemrég megjelent könyvének bemutatóját tartották meg tegnap délután a Városi Könyvtárban. Az író meglepő részletességgel ad számot életéről memoárjában, és a közönségtalálkozón is nyíltan beszélt emlékeiről, férje hozzá és a gyárhoz fűződő kapcsolatáról, illetve a könyv születéséről. A béka feneke alól egy olyan asszony visszaemlékezéseit tartalmazza, aki csak a felszínen volt boldog.

„Ülj le anya, és akkor lesz elfoglaltságod” - Halász Józsefné, írói álnevén Hunyadi Jolán lánya ezzel a mondattal indította el azt a folyamatot, amelynek eredményeként megszületett a A béka feneke alól című könyv. A kötet visszaemlékezés egy olyan életpályára és családra, amely kívülről nézve sikeres, szép és talán még irigylésre méltó is volt, ha viszont mélyebbre ásunk, nem kívánjuk magunknak.

„Minden házasság a maga módján érdekes és izgalmas. És amikor számvetést készítettem, akkor én is megpróbáltam az én életemben megkeresni azokat a dolgokat, amik miatt így utólag visszatekintve nem tartom olyan nagy sikernek ezt az összetartozást” - mondta Halász Józsefné, nyugdíjas tanár, a kötet írója.

Az író nyíltan és kendőzetlenül beszélt életéről, visszaemlékezéseit döbbent csend fogadta. Kiderült például az is, hogy férjével évekig próbálkoztak, mire kilenc vetélés után, tizedik terhességéből egyetlen gyermekük megszületett. Emellett a kötetben felmerülő mindennapi történéseken és magánéleti kríziseken keresztül az olvasó betekintést nyerhet a kor épp aktuális politikai és gazdasági eseményeibe, problémáiba is.

„Én nagyon megszerettem ezt a regényt, hiszen rólunk szól, ózdiakról. Valamennyien érdekeltek vagyunk benne, hiszen az elmúlt évtizedeknek az ózdi története is részben benne van. Persze, ez a regénynek csak az egyik része. Ezen kívül azt gondolom, hogy az asszonyi sorsnak a nagyon fordulatos, változatos és színes megjelenítése. És ez igazán az ember szívéhez tud nőni” - fogalmazott Sáfrány Irma, pedagógus.

A több mint négyszáz oldalas kötet bemutatóján Sáfrány Irma célzott kérdésekkel meséltette az írónőt, aki sok részletet elárult memoárjaiból. De a könyv még így is számos olyan történetet rejt, ami érdekessé teszi.


419_0_t 419_1_t 419_2_t 419_3_t
419_4_t 419_5_t 419_6_t 419_7_t
419_8_t 419_9_t 419_10_t 419_11_t
Vissza