Kajakos megemlékezés (képgalériával)2018. október 1. (hétfő) 19:00 - Kultúranews/7380_0_300.jpgJubileumi emlékülést tartottak a kajakosok és a vízicserkész raj tagjai a Városi Könyvtárban. A megemlékezésen bemutatták a külön erre az alkalomra összeállított, Az Ózdi kajaksport története címet viselő könyvet is. Emellett két új tiszteletbeli taggal is bővült a szakosztály.

A vízicserkész raj létrejöttének kilencvenedik és a kajak szakosztály fennállásának hetvenedik évfordulóját ünnepelték a Városi Könyvtárban. A jubileumi emlékülés vendégeit Janiczak Dávid polgármester köszöntötte.

„Észrevettem egy érdekes párhuzamot, hiszen 1948-ban alakult át kajakszakosztállyá a vízi cserkészet. 1948 volt azaz év, amikor Ózd várossá alakult, a 48-49-es évek fordulóján. Tehát 70 éves lesz a városunk is. Így egy párhuzam vonható a kettő között” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

A köszöntő után a jelenlévők egyperces néma csenddel emlékeztek azokra a sportolókra, akik már nem vehettek részt a rendezvényen. A főszervező, Kurucz János elmondta, az egykori sporttársak közül ma már sokan az ország távolabbi pontjain élnek, sőt vannak, akik Svédországba vagy éppen Ausztráliába költöztek. Éppen ezért komoly előkészületeket igényelt az emlékülés életre hívása.

„Nagyon örülök, hogy most sok ember közül végül is ennyien összejöttünk, ez körülbelül olyan hetven fő, amit nagyjából átszámoltam. Örömmel fogadták azt, hogy van egy ilyen találkozás, meg én is örömmel fogadtam” - nyilatkozta Kurucz János, főszervező.

Az emlékülés második részében bemutattak egy külön erre az alkalomra összeállított könyvet is. Az ózdi kajaksport története című kiadványt ifj. Vass Tibor helytörténész, a mű társszerzője ismertette.

„1928-ban a cserkész mozgalom keretében egy vízicserkész raj alakult. A cserkészmozgalomnak a lényege, hogy az élet minden területére készítették fel a fiatalokat, így a vízi élet, illetve a víz közelsége a vízpart. Ekkoriban túrázás volt a lényeg. 1947-ben megszűnt a cserkész mozgalom, de azok az öreg cserkészeknek a csatlakozó fiatalok, úgy döntöttek, hogy együtt maradnak és létrehozták a kajakszakosztályt, amely az Ózdi Vasas tornakör keretében működött” - fogalmazott ifj. Vass Tibor, helytörténész, társszerző.

A kajakszakosztály ifj. Vass Tibort és az Ózdi Szép Szó Irodalmi Kör vezetőjét, Fazekasné Szabján Erikát tiszteletbeli taggá avatta, ezzel elismerve a kötet elkészítése során nyújtott munkájukat és segítségüket.

„Számomra nagy meglepetés volt, nem gondoltam. Főleg amiket adtak, még a férjem is szerintem büszke lehetne rá. Úgyhogy nagyon örültem” - mondta Fazekasné Szabján Erika, az Ózdi Szép Szó Irodalmi Kör vezetője.

A könyv megjelenését a Magyar Kajak-Kenu Szövetség százezer forinttal támogatta. A sportolók emlékeit Kurucz János gyűjtötte össze, a szakosztály történetét ifj. Vass Tibor jegyezte fel, a kiadványt Fazekasné Szabján Erika szerkesztette. Az érdeklődők zárásként megtekintették az ózdi kajaksport múltját és jelenét bemutató kiállítást.


380_0_t 380_1_t 380_2_t 380_3_t
380_4_t 380_5_t 380_6_t
Vissza