Roma kultúra (képgalériával)2018. június 12. (kedd) 19:00 - Kultúranews/7015_0_300.jpgTizenharmadik alkalommal rendeztek roma népismereti vetélkedőt a Városi Könyvtár, a II. János Pál Katolikus Általános Iskola és az Ózdi Roma Nemzetiségi Önkormányzat közös szervezésében. A megmérettetésen a roma származású fiatalok kibontakoztathatták képességeiket, jobban megismerhették gyökereiket, identitásukat. Idén a népmesék álltak a program a középpontjában.

Ózdról és a környékbeli településekről érkeztek azok a gyerekek, akik részt vettek a 13. Cigány Népismereti Vetélkedőn. A kezdeményezést a II. János Pál Katolikus Általános Iskola és a Városi Könyvtár közösen karolta fel tizenhárom évvel ezelőtt, és mára már hagyománnyá nőtte ki magát.

„Minden évben valamilyen téma köré szervezzük a feladatokat. Ebben az évben a népmesék, népi mondák és hiedelmek kerülnek a központba. Nemcsak a cigány népmesékről szól ez a vetélkedő, hanem a magyar népmese világról is. A cigányság már olyan rég óta él már Magyarországon, hogy az ő mesefiguráik, történeteik szorosan összefonódtak a magyarokéval” - mondta Kocska Ágnes, a  II. János Pál Katolikus Általános Iskola igazgatója.

Idén hat csapat vállalta, hogy összemérje tudását. A négyfős formációk először fantázianevet választottak maguknak. A diákok ötletes nevekkel álltak elő, mint például a „Cigány tündérek”. Nem véletlenül, hiszen ők hittek az erdei csodalények létezésében. A fiatalok egymás után kapták meg a játékos feladatokat, amelyek során bebizonyíthatták felkészültségüket.

„Nagyon jól érzem magam ezen a vetélkedőn. Számomra a cigányság nagyon sok mindent jelent, mert ugye ez a származásom. A hagyományunkat is próbáljuk megőrizni és folytatni. A szüleink, nagyszüleink nyomdokaiba kell lépnünk” - nyilatkozta Harkály Márió, a Farkaslyuki Általános Iskola tanulója.

A gyerekek nemcsak elméletben készültek a versenyre, hanem kézügyességükkel is bemutatkoztak egymásnak és a zsűritagoknak. A díszterem falán egymás után sorakoztak a szebbnél szebb rajzok. Ezek az alkalmak remek lehetőséget biztosítanak a fiataloknak arra, hogy jobban megismerjék kultúrájukat.

„Én úgy gondolom, elég keveset tudnak manapság a gyerekek a cigányságról, és ezért fontos ez a cigány nemzetiségi vetélkedő. Itt fel tudják eleveníteni azokat a fontos dolgokat, amelyek a régi cigány kultúrához tartoznak” - fogalmazott Váradi József, az  Ózdi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

A vetélkedő során a gyerekek hét feladatot kaptak, amelyek között könyvfelismerés, valamint villámkérdések is szerepeltek. Nagy sikere volt annak a tesztnek is, amelynek során a cigánysághoz kötődő rajzfilmet kellett felismerniük. A csapatok könyvjutalomban részesültek, édességcsomagot kaptak. Három különdíjat is kiosztott a zsűri. A képzeletbeli dobogó első fokára az Apáczai Csere János Általános Iskola, a másodikra az Árpád Vezér Úti Általános Iskola, míg a harmadikra a hangonyi Szent Anna Katolikus Általános Iskola csapata állhatott fel.


015_0_t 015_1_t 015_2_t 015_3_t
015_4_t 015_5_t 015_6_t 015_7_t
015_8_t 015_9_t 015_10_t 015_11_t
015_12_t 015_13_t 015_14_t 015_15_t
015_16_t 015_17_t 015_18_t
Vissza