Domaházi hagyományok (képgalériával)2018. június 7. (csütörtök) 19:00 - Kultúranews/6998_0_300.jpgDomaháza kulturális és természeti értékeit ismerhették meg az érdeklődők a Kitekintő legutóbbi állomásán. A 89. Ünnepi Könyvhét keretén belül megrendezett eseményen a település polgármestere tartott ismertetőt, hagyományőrző csoportja pedig színvonalas műsort adott a megjelenteknek.

Folytatódott a Városi Könyvtár Kitekintő – ablak a térségre elnevezésű programsorozata. A legutóbbi állomáson Domaháza mutatkozott be. A Hangony- és a Tóvölgye-patak összefolyásánál fekvő településről sok érdekesség kiderült, többek között az is, hogy rengeteg Holló és Elek vezetéknevű él ott, illetve hogy 2015-ben egy holland westernfilmet forgattak a község határában. A könyvtár folyosóján helyi kézművesek alkotásait vonultatták fel, ez a tárlat június végéig látogatható. A rendezvényen felléptek a domaházi óvodások és általános iskolások, majd a polgármester, Elek István tartott ismertetőt a helység épített, természeti és kulturális értékeiről.

„Természetesen, mint minden településnek, nekünk is fontos, hogy az emberek – vagy azért, mert már jártak Domaházán, vagy azért, mert még nem jártak – megismerjék a települést. Megismerjék a környezetét, halljanak a tájról, a szépségeiről, az emberek kedvességéről. Ez nemcsak Domaházának, úgy gondolom, hanem más településeknek is fontos” - mondta Elek István, Domaháza polgármestere.

Domaháza kifejezetten környezettudatos település, hiszen az intézmények jelentős hányadának tetejére napelemeket telepítettek, így oldva meg az épületek áramellátását. A helység közterületein közfoglalkoztatottak által, domaházi fából készített bútorok, virágtartók, játszótéri elemek találhatóak, így ezek előállítása szinte nulla forintos költséget jelent az önkormányzat számára. Feszty Masa munkásságáról is sokat megtudhattak az érdeklődők: ő készítette a templom oltárképét. A festő emlékét ma is őrzik a településen. A polgármester beszámolója után Balázs Flórián nyűgözte le a közönséget. A cimbalmos Allaga Géza Vihar című szerzeményét játszotta el.

Domaháza kulturális értékei közé tartozik a település hagyományőrző egyesületének tevékenysége. Hazai és külföldi fellépéseik nagy hírnevet szereztek a csoportnak. Az együttes 1971-es megalapítása óta számos díjat elnyert.

„Huszonhárom fővel működik az együttes. Ez hol több, hol kevesebb. A tagok között sok a fiatal, ők elsősorban szem előtt tartják Domaháza hagyományainak, népdalainak, viseleteinek, táncainak továbbadását, és színpadra vitelét” - fogalmazott Kisbenedek Vilmos, a Domaházi Hagyományőrző Egyesület vezetője.

A rendezvény a Domaházi Hagyományőrző Egyesület műsorával zárult. A tagok a már jól ismert dalokat és koreográfiákat mutatták be a közönségnek.


998_0_t 998_1_t 998_2_t 998_3_t
998_4_t 998_5_t 998_6_t 998_7_t
998_8_t 998_9_t 998_10_t 998_11_t
998_12_t
Vissza