Mátyás király (képgalériával)2018. június 6. (szerda) 19:00 - Kultúranews/6995_0_300.jpgKihirdették a Mesél a rajzom Mátyás királyról elnevezésű verseny nyerteseit. A Városi Könyvtárban megrendezett eredményhirdetésen számos helyi és környékbeli általános iskola diákja részt vett, a győztesek oklevélben és könyvjutalomban részesültek. A legjobb alkotásokat ki is állították az intézmény földszintjén.

Száznegyvenöt alkotás érkezett be a Mesél a rajzom Mátyás királyról elnevezésű pályázatra. A Városi Könyvtár legendás uralkodónk emlékévének kapcsán tette közzé a felhívást, ugyanis idén van születésének ötszázhetvenötödik, trónra lépésének pedig ötszázhatvanadik évfordulója. A gyerekeknek mindössze annyi volt a feladatuk, hogy egy hozzájuk közel álló, Mátyás királyról szóló mesét, mondát megjelenítsenek egy általuk kedvelt technikával.

„Negyvenöt különböző történetet ábrázoltatok, de legnépszerűbb, amit a legtöbben rajzoltak, huszonöten is, az az Egyszer volt Budán kutyavásár című mese. Az tűnt a legnépszerűbbnek” - mondta Császár Éva, az ÓMI Városi Könyvtár gyermekkönyvtárosa.

Az eredményhirdetést és kiállításmegnyitót ma rendezték meg a Városi Könyvtárban. Az egész rendezvény Mátyás király alakja köré épült, Jambrick Erzsébet tolmácsolásában róla szóló meséket is meghallgattak a diákok.

Összesen tizenegy helyi és környékbeli általános iskola diákjai munkálkodtak a rajzok elkészítésén. Többféle technikával dolgoztak, volt, aki festett, mások színeztek, de volt olyan is, aki üvegfestéket választott az alkotás megvalósításához.

„Négy szempontot vettünk figyelembe. Először is azt, hogy mennyire kreatívan dolgoztak a gyerekek, aztán megnéztük a komponálást. Mindenki más méretben dolgozott, a legtöbben A3-as lapon, egy-két gyerek A4-es méretben dolgozott, itt megnéztük azt, hogy hogy töltik ki a teret. A térkitöltésnél nagyon nagy szerepe van a színek alkalmazásának is, ez szintén egy másik fő szempont volt a komponálásnál” - fogalmazott Bánvölgyi Ildikó, zsűritag.

Szempont volt még, hogy milyen esztétikai értéket hoztak létre, illetve milyen anyagokkal, eszközökkel dolgoztak: a legtöbben a zsírkrétát részesítették előnyben. Négy korcsoportban összesen öt első helyezettet hirdettek ki, ők Kaló Petra Panna megosztva Cziránku Gergővel, Tőkés Alex, Molnár Noémi és Prámer Lóránt. Különdíjas Cseh Szabolcs és Sípos Orsolya lett. A nyertesek oklevelet és könyvjutalmat kaptak. A legszebbnek ítélt alkotások megtekinthetőek a Városi Könyvtár földszinti kiállítóterében.


995_0_t 995_1_t 995_2_t 995_3_t
995_4_t 995_5_t 995_6_t 995_7_t
995_8_t 995_9_t 995_10_t 995_11_t
995_12_t 995_13_t 995_14_t 995_15_t
995_16_t 995_17_t 995_18_t
Vissza