Modern költészet (képgalériával)2018. június 5. (kedd) 19:00 - Kultúranews/6990_0_300.jpgA slam poetry világát ismerhették meg az általános és középiskolások a Városi Könyvtárban. A dalszövegek és versek viszonyát Závada Péter rendhagyó irodalomóra keretében mutatta be a kamaszoknak. A fiatalok körében népszerű Akkezdet Phiai együttes egyik alapítója őszintén beszélt kezdeti kudarcairól, és arról is, hogyan találta meg önmagát az írásban. A program része volt a most zajló 89. Ünnepi Könyvhét és 17. Gyermekkönyvnapoknak.

Diákokkal telt meg a Városi Könyvtár díszterme. A széksorokban a József Attila Gimnázium és a Vasvár Úti Általános Iskola tanulói ültek. A 89. Ünnepi Könyvhét és 17. Gyermekkönyvnapok kezdő programja egy rendhagyó irodalomóra volt. Most Závada Péter, az ország egyik legismertebb rapegyüttesének frontembere látogatott el Ózdra. Missziójának érzi a slam poetry népszerűsítését, azt mondja, bár nem könnyű, de mindig megtalálja a hangot a kamaszokkal.

„A rap zenén és a slam poetryn keresztül közelebb lehet őket hozni a költészethez. Meglehet velük ismertetni olyan kortárs költőket és írókat is, akik esetleg ma még nem ismernek. A fiatalok azt gondolják, hogy a vers az valamikor a 18. században kihalt. Ez természetesen nincs így” - mondta Závada Péter, költő, író, dalszövegíró.

A fiatal író pályájának rögös kezdetét is megosztotta a diákokkal. Elmondta, hogy a versek modern előadásmódján keresztül tudatosult benne, hogy a költészet egy ma is élő művészeti ág. A népszerűséget az Akkezdet Phiai nevű együttes hozta meg neki, ami a kamaszok körében igen kedvelt. A diákok figyelmét az utolsó percig lekötötte az előadás. Závada Péter szerint a slam poetry közelebb hozza a fiatalokat az irodalomhoz.

„Nagyon közel áll hozzám az irodalom, és nagyon szerettem a gimnáziumban is. Alapvetően a Péterék rapzenéjével kezdtem ismerkedni, aztán amikor bekerültem az iskolába, az irodalom nagyon megtetszett, de száraz volt, mint az összes tinédzsernek. Így ezen keresztül jutottam el a slam poetryhez, illetve a Péter kortárs verseihez. Így jutott hozzám közel ez a műfaj” - fogalmazott Barta Péter.

Az előadáson szó esett még a spoken wordről, azaz a zenés versfelolvasásról is, valamint az online irodalomról is. Ezzel a rendhagyó tanórával vette kezdetét a 89. Ünnepi Könyvhét és 17. Gyermekkönyvnapok rendezvénysorozata városunkban.


990_0_t 990_1_t 990_2_t 990_3_t
990_4_t 990_5_t 990_6_t 990_7_t
990_8_t
Vissza