Vízi világ (képgalériával)2018. május 13. (vasárnap) 08:46 - Kultúranews/6904_0_300.jpgLélegzetelállító kiállítás nyílt meg a Városi Könyvtárban. Dombovári Tibor víz alatti természetfotós munkáit csodálhatták meg az érdeklődők, a művész pedig egy előadást is tartott a tengeri élőlényekről, fotóival illusztrálva mondandóját. A képeken számos fajt megörökített, köztük az igazi különlegességnek számító törpe csikóhalakat is. A tárlat június 5-ig látogatható.

Kányádi Sándor A tenger című versét szavalta el Kovács Fanni A Korall-tengerek csodálatos világa elnevezésű tárlat megnyitóján. A jelenlévőkhöz ezután Pető János szólt, aki köszöntőjében röviden beszámolt a víz alatti természetfotós, Dombovári Tibor életútjáról. A művész már 1998 óta tagja a Magyar Természetfotósok Szövetségének, és 1990 óta számos rangos hazai és külföldi díjat is elnyert munkáival. 2006-ban az Öreg barrakuda portréja című képe Állatportrék kategóriában megszerezte az első helyet a BBC által 1965 óta meghirdetett Az év természetfotósa versenyen. A vízi élőlényekhez fűződő rajongása régre vezethető vissza.

„1985-ben elkeveredtünk barátaimmal Kubába, és beraktam a fejem a trópusi Karib-tengerbe, és amit én ott láttam, az engem teljesen megütött. Fotós voltam, vízfelszín fölött fotóztam már korábban is, meg Kubában is, és akkor határoztam el, hogy ezt a gyönyörűséget, amit én ott a víz alatt látok, azt megpróbálom úgy lefotózni, hogy másoknak is hasonló élményük legyen, mint nekem a mai napig van” - fogalmazott Dombovári Tibor, víz alatti természetfotós.

Az érdeklődőknek nagyon tetszettek a kiállított képek, igazi különlegességeket is láthattak a fotókon.

„Tulajdonképpen mindegyik nagyon szép, érdekes. Én érdekesnek találom nagyon azt, amin van ez az átlátszó kis géb. Csodálom, hogy hogy vette észre. És van egy cápával való találkozásuk egész közelről. Hát, szerencsére megúszta” - mondta Neumann Péter.

„Nagyon szeretem ezeket a halakat meg ezeket a tengerről készült képeket, mert ez majdnem mind az” - nyilatkozta Füsti Jánosné.

Dombovári Tibor egy előadást is tartott a tengerek élőlényeiről, saját munkáival illusztrálta mondandóját. Több érdekességet is elárult hallgatóságának. A törpe csikóhalakról például sokáig úgy hitték a tudósok, hogy csak négyféle fajuk él a Földön, nemrég azonban kiderült, hogy egy eddig fel nem fedezett, ötödik törpe csikóhal-faj is létezik. Ebből az ötből négyet a fotós már megörökített. Bemutatta a virágállatokat is, beszélt a kő- és a szarukorallok között élő rejtőzködő halakról is. A tárlat június 5-ig tekinthető meg a Városi Könyvtárban.


904_0_t 904_1_t 904_2_t 904_3_t
904_4_t 904_5_t 904_6_t 904_7_t
904_8_t 904_9_t 904_10_t 904_11_t
904_12_t
Vissza