Nemzetközi elismerés (képgalériával)2018. április 19. (csütörtök) 19:00 - Oktatásnews/6816_0_300.jpgÓzdi siker született a Bécsben megrendezett nemzetközi ifjúsági gépíróversenyen. Kovács László a Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium diákja angol nyelvű gépírásban első helyet szerzett, míg az anyanyelvi megmérettetésben a második helyen zárt. Felkészítő tanára Tatár Tímea, egyszerűen csak ufóként jellemezte a tehetséges tanulót. Egyébként csapatban is taroltak a magyar fiatalok. Mindkét kategóriában elfoglalták a dobogó első két fokát.

Április 12. és 15. között Bécs adott otthont a 36. nemzetközi ifjúsági gépíróversenynek. Magyarországot ketten képviselték a megmérettetésen. Egy monori fiatalember, valamint Kovács László a Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium diákja. A tanulókat a Magyar Gyorsírók és Gépírók Országos Szövetsége választotta ki. Az eredmény pedig felülmúlta mindenki várakozását. Az ózdi diák egyéni versenyben az anyanyelvű másolásban a második helyet szerezte meg, míg angol nyelvű gépírásban az előkelő első helyen végzett. Csapatversenyben is fantasztikusan szerepeltek a magyar fiúk. Mindkét kategóriában dobogóra állhattak. A sikerben nagy szerepe volt felkészítő tanárának Tatár Tímeának.

„Korábban is volt már ilyen verseny. Nemzetközi eredményünk is van. Laci már országos versenyt is nyert kettőt. Kétszer volt első és a többiek is szép eredményeket szoktak hozni, de ez kiemelkedő volt. Laci szerintem egy ufó, egy másik bolygóról jött, mert ilyen sokat nem szokott írni senki. Ha én most leülnék írni, szerintem a felét tudnám megcsinálni annak, amit ő ír” - mondta Tatár Tímea, a Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium pedagógusa.

A fiatalember a 11/E osztályt erősíti. A gépírással 2012-ben került kapcsolatba. Mindkét nővére ebbe az intézménybe járt és rajtuk keresztül ismerkedett meg a tantárggyal. László azt mondja, inkább a gyorsaság, mint a pontosság az erénye.

„Volt előtte egy félórás bemelegítés, a csehek koordinátora Helena tartotta. Ez kétszer tíz perces volt. Az első volt az anyanyelvi, ahol mindenkinek a saját nyelvén kellett írnia, majd ezt követte az angol” - nyilatkozta Kovács László, a Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium 11/E osztályos tanulója.

Tíz perce volt a SZIKSZI diákjának egy családról szóló, előre nem ismert szöveg leírására. 5333 karaktert ütött le ez alatt az idő alatt és ezzel egyéni rekordját is megdöntötte. Teljesítményével a házigazda Ausztria, de Csehország és Németország fiataljait is maga mögé utasította. A fiatalember jövőbeni tervei közt több verseny is szerepel. Az országosat például már most megírta. Meghívást kapott Szardíniára is egy világversenyre. Azonban hogy itt képviselhesse városunkat és országunkat, ahhoz anyagi támogatásra lenne szüksége. Az ózdiak az iskola alapítványán keresztül segíthetik a tehetséges fiatalember törekvéseit, erről bővebb információ az intézményben kapható.


816_0_t 816_1_t 816_2_t 816_3_t
816_4_t 816_5_t 816_6_t 816_7_t
816_8_t 816_9_t 816_10_t
Vissza