Ragyogni akartam (képgalériával)2018. április 11. (szerda) 19:00 - Kultúranews/6784_0_300.jpgOrbán Piroska legújabb könyveit mutatták be a Városi Könyvtár nagytermében. A „Ragyogni akartam”, illetve a „Novellák és Versek” címet viselő kötetek már a huszadik helyet foglalják el az ózdi írónő regényeinek sorában. A bemutató résztvevői a személyes találkozáson túl megismerhették az alkotó életútját, művei születésének körülményeit, és lehetőségük nyílt arra is, hogy feltegyék kérdéseiket az írónőnek.

Sok éves írói munka, húsz regény és több verseskötet. Röviden talán így összegezhető Orbán Piroska alkotói tevékenysége. A „Főnix madár” című regénye, amelyből a lágerek világa is megismerhető, hosszú kutatómunka eredményeképpen két év alatt született meg. Ez a műve is – csakúgy mint az előzőek – az emberi küzdelmekről, és a nagy kihívásokról szól. Most két könyvet mutatott be az érdeklődőknek a Városi Könyvtár nagytermében. A „Ragyogni akartam”, valamint a „Novellák és versek” című kötetek az író legfrissebb büszkeségei, hiszen egy újabb célt sikerült ezzel elérnie.

„A novellák mind-mind emberi értékeket dolgoznak fel. Emberi tulajdonságokat, illetve amik emberekkel, családokkal történnek. Ilyen dolgokat tudok csak leírni. A regényeim inkább családregények. Ezeket a virtuális dolgokat nem tudom leírni, nem erre teremtődtem. Minden író más és más, és mindenki másképp írja meg a regényeit. Én az életből, a családi életekből merítem általában a témáimat” - mondta Orbán Piroska, író, költő.
 
Unokája biztatására kezdte el használni a számítógépet, ami nagyban megkönnyítette munkáját. Orbán Piroska legújabb művére sokan voltak kíváncsiak, főként barátok, ismerősök, alkotótársak ültek a hallgatóság soraiban. Közülük néhányan már olvasták több regényét is.

„Piroskát régóta ismerem. Vannak dedikált könyveim is tőle. Én nagyon szeretem azért a könyveit, mert érthetőek és könnyedek. Nem kell sokat gondolkozni, hogy miként történik a cselekmény, vagy mit akart ezzel mondani, tehát jók a kifejezések benne. Érthető az idősebbek számára is. Én csak ezt tudom mondani róla” - fogalmazott Hevér Zoltánné.

Napjai nagy részét az alkotás folyamata teszi ki, az hogy papírra vesse gondolatait. Petőfi Sándor munkássága nagy hatást gyakorolt rá. Orbán Piroska szerint manapság érdemes rövidebb költeményeket létrehozni, mert a felgyorsult világban úgy könnyebben meg lehet ragadni az emberek figyelmét. A könyvbemutatón több saját versével is megörvendeztette hallgatóságát.


784_0_t 784_1_t 784_2_t 784_3_t
784_4_t 784_5_t 784_6_t 784_7_t
Vissza