Ablak a térségre (képgalériával)2018. március 29. (csütörtök) 19:00 - Kultúranews/6751_0_300.jpgSajóvelezd bemutatkozásával folytatódott a Városi Könyvtár „Kitekintő – avagy ablak a térségre” elnevezésű programsorozata. A jelenlévők megtudhatták, milyen fejlesztések valósultak meg a településen az utóbbi időben, megismerkedhettek kulturális értékeivel is, illetve betekinthettek a község életébe. A nagy sikerű rendezvényen hatalmas érdeklődés fogadta az előadókat.

2011-ben indult a „Kitekintő – avagy ablak a térségre” elnevezésű programsorozat a Városi Könyvtár szervezésében. Most Sajóvelezd kapott meghívást, ez volt a huszadik település a környező falvak, városok közül, amelynek életébe betekintést nyerhettek az érdeklődők.

„Célunk az elindításával az volt, hogy bemutatkozási lehetőséget adjunk azoknak a településeknek, amelyek itt vannak a környékünkön, alig 10-20 kilométerre, és mégsem tudunk róluk túl sokat azon kívül, hogy néha esetleg autóval átsuhanunk a település utcáján. A települések múltjáról, jelenéről, jövőjéről, hagyományairól, illetve természeti és tárgyi értékeiről szoktak szólni az előadások” - nyilatkozta Selmeci Attiláné, az ÓMI Városi Könyvtár szakmai csoportvezetője.

Sajóvelezd viszonylag kiesik a forgalmasabb főutak vonalából, az egyik oldalról a Sajó, a másikról pedig három hegy határolja. A település 750 éves múltra tekint vissza. A község mindenkori vezetésének célja, hogy élhetőbbé tegyék azt, s ami számos fejlesztéssel is gazdagodott az utóbbi évek során. Működik ott egy régmúltra visszatekintő szeszfőzde is, a térségből sokan oda viszik a pálinka alapanyagát. A velezdiek mindig szerettek földműveléssel foglalkozni, a kertek termékeit viszontláthatjuk az ózdi, putnoki és a kazincbarcikai piacon is.

„Az ózdi emberek nagyon sok velezdi árussal találkozhatnak, név szerint ismerik őket. A legidősebb néni, a Kati néni, aki nagyon finom savanyúságokat készít, és el kell hogy mondjam, hogy vendéglőkben is találkozunk vele. Tehát én magam ugyan nem szeretem a savanyúságot, de amikor az utóbbi időben beültem egy vendéglőbe, akkor ránéztem a savanyúságra és megkérdeztem, hogy ez honnan van, és kiderült, hogy sajóvelezdi az, ami az asztalon van” - mondta Pál Katalin, Sajóvelezd polgármestere.

A település kulturális élete is igen pezsgő a Velezd Néptáncegyüttesnek köszönhetően. Segítenek a hagyományokat őrizni, például a szüreti felvonulást is ők szervezik. Sajóvelezd tájháza is igen érdekes látnivaló, ott a helyiek által összegyűjtött és megőrzött tárgyi emlékeket nézhetik meg az érdeklődők.

„Azért fontos, hogy itt a kistérségben is és a könyvtárosok többi tagja is megismerjék településünket, hogy eljöjjenek és meglássák, hogy mi milyen szép hellyel rendelkezünk. A falun keresztül fut a Sajó, annak a közvetlen közelében van egy szép parkunk, ahol lehet pihenni. Attól, hogy el vagyunk dugva, annyira nem a főútvonal mentén vagyunk, azért még ez egy szép település” - fogalmazott Rejtőné Herbály Erzsébet, könyvtáros, Sajóvelezd.

A hét évvel ezelőtt elindult programsorozat legutóbbi állomásán is megteltek a széksorok a könyvtárban, hatalmas volt az érdeklődés a település története iránt. A következő előadáson Domaháza mutatkozik majd be az ünnepi könyvhét keretében.


751_0_t 751_1_t 751_2_t 751_3_t
751_4_t 751_5_t 751_6_t 751_7_t
751_8_t
Vissza