Csipkézett fa (képgalériával)2018. március 7. (szerda) 19:00 - Kultúranews/6668_0_300.jpgJens-Peter Schmidt fából készült munkáiból nyílt kiállítás a Városi Könyvtárban. Az alkotások nagyon egyedinek számítanak, hiszen különleges technikával készülnek. A tárlat elemei különböző használati tárgyakból, míves dobozokból és faliképekből tevődnek össze. A kiállítás április 12-ig tekinthető meg az intézmény bemutató terében.

Aprólékos és precíz. Ezek a szavak jellemzik leginkább Jens-Peter Schmidt alkotásait a Városi Könyvtárban. A Németországban született, de magyar nagyszülőkkel rendelkező amatőr művésznek ez az első önálló kiállítása. 19 évvel ezelőtt egy kamionos baleset miatt kerekesszéke kényszerült hosszú időre, – hogy hasznosan töltse az idejét – fával kezdett foglalkozni. Elsőként betlehemi figurákat készített el, amire azóta is nagyon büszke.

„Nagyon tetszik ez az aprólékos, filigrános munka. Németországban sok ehhez hasonló alkotással találkoztam. A rétegelt lemezzel kezdtem el dolgozni először, hiszen ott nagy hagyománya és tradíciója van ennek. Rengeteg boltban jártam kint. Akkor nagyon megtetszett ez az irányvonal, ez az elegáns csipkézett mintázat” - mondta Jens-Peter Schmidt, alkotó.

Az érdeklődők Csikai Sándor tavaszi fuvolajátékával, illetve egy verssel hangolódhattak rá a kiállításra. Az alkotó párjával, Szűcs Katalinnal az interneten ismerkedett meg, és már négy éve Serényfalván él. Az Ő hímes tojásait is megtekinthették az érdeklődők a kiállított famunkák mellett. A különböző használati tárgyakhoz egy egyszerű kézifűrészt, úgynevezett lomfűrészt használ. A művész elmondása szerint egy-egy alkotás akár több napig is készül. A látogatóknak nagyon tetszettek a különböző dobozok és tároló edények.

„A barátnőm invitálására jöttem el, hiszen az ő párja készíti ezeket a gyönyörű tárgyakat. Mindegyik megfogott és tudom, hogy sok munka van az összes alkotásban. Főleg azért tetszenek, mert mindegyik használati tárgy is” - nyilatkozta Bellényné Jakabacska Zsuzsanna.

Jens-Peter Schmidt nagyon szereti Magyarországot. Kedveli az országunkra jellemző ízeket, kizárólag itt előállított termékeket vásárol. A magyarság szellemisége inspirálólag hat rá. Néhány munkáján visszatükröződik hazánk szeretete is. Az érdeklődők április 12-ig tekinthetik meg a tárlatot a Városi Könyvtár folyosóján.


668_0_t 668_1_t 668_2_t 668_3_t
668_4_t 668_5_t 668_6_t 668_7_t
668_8_t 668_9_t
Vissza