Író-olvasó találkozó (képgalériával)2018. február 13. (kedd) 19:00 - Kultúranews/6586_0_300.jpgDarvasi László beszélgetett általános iskolásokkal a Városi Könyvtárban. Az interaktív eseményen az író jó hangulatú eszmecserén keresztül ismertette meg műveit a gyerekekkel. A tanulók nagyon élvezték a találkozót, hangos nevetések közepette hallgatták a meséket és azok tanulságait.

Három intézmény, az Apáczai Csere János, a Vasvár Úti és a II. János Pál Katolikus Általános Iskola diákjai vettek részt ma délelőtt a Városi Könyvtárban rendezett író-olvasó találkozón, amelynek vendége Darvasi László volt. A József Attila- és Márai Sándor-díjas író most mesekönyveit mutatta be a fiataloknak. Jó ideje már csak írással foglalkozik, korábban azonban pedagógusként is dolgozott, így nem áll messze tőle a gyerekek világa.

„Ez egy ilyen nagy kihívás egy írónak. Hogy ennyi izgő-mozgó, rakoncátlan, élénk kisgyereknek a figyelmét lekösse. Nem egyszerű feladat. Mesekönyveket hoztam nekik, saját mesekönyveket. Van egy Trapiti nevű mesekönyvem, amiből két nagy regény készült már, van egy Pálcika című mesekönyvem is, és van a Három emeletes mesekönyv. Tehát már négyet írtam, én ezekkel a könyvekkel szoktam így gyerekekhez járni” - mondta Darvasi László, író.

A házasságkötő teremben a diákok már nagyon várták Darvasi Lászlót, aki rögtön egy kérdéssel indított. Melyik az író legfontosabb testrésze? A fiatalok jobbnál jobb válaszokat adtak, volt, aki szerint az agya vagy a keze, mások szerint inkább a szíve, mivel abból jön ki az a sok szépség, amit leír. De a helyes választ ő maga adta meg a kérdésre, amelyet aztán hangos nevetés fogadott: egy író legfontosabb testrésze a feneke, mivel rengeteg szorgalom és türelem szükséges ahhoz, hogy valaki papírra vesse gondolatait. A gyerekek közül Sára már olvasta is az író egyik művét, mégpedig a Trapitit. Szerinte nagyon mókásan ír a szerző, vidámságot, ellazultságot érzett, miközben elképzelte a történetet.

„Egy Trapiti nevű manócska bekeveredik egy Kavicsvár nevű városba, ahol befogadja egy Bánatos Olivér nevű művész, és kalandjai lesznek” - nyilatkozta Varga Sára.

A szerző több művéből is olvasott fel részleteket. A gyerekek ezeknél is bekapcsolódtak a mesék elemzésébe, fejtegetésébe, az író rávezető kérdésekkel indította meg a fiatalok fantáziáját. Délután a gimnazistáknak tartott egy rendhagyó irodalomórát.


586_0_t 586_1_t 586_2_t 586_3_t
586_4_t 586_5_t 586_6_t 586_7_t
586_8_t 586_9_t 586_10_t 586_11_t
Vissza