Országos Könyvtári Napok2012. október 2. (kedd) 15:41 - Kultúranews/651_0_300.jpgGenerációk énekeltek együtt az ÓMI Városi Könyvtár hangulatkoncertjén. A rendhagyó produkció az Országos Könyvtári Napok nyitórendezvénye volt, amely programsorozathoz az ózdi intézmény is csatlakozott. A különböző korosztályok közös fellépése a zene, és az idősek világnapja alkalmából jött létre.

A Nemzetőr úti óvodások nyitották meg a generációk közös koncertjét a Városi Könyvtárban. Utánuk Kaprinay Tibor balettművész növendékei következtek, akik Barátnők című táncukat mutatták be. A hangulatkoncert következő fellépői a II. János Pál Katolikus Általános tanulói, és tanárai voltak. Ők a zene világnapja előtt tisztelegtek. A rendezvénnyel Ózdon is elindult az Országos Könyvtári Napok programsorozata, melynek fő témája idén az aktív idősödés.

Sok szálon kapcsolódnak egymáshoz a programok - mondja Jakab Krisztina, az intézmény vezetője. "A zene világnapja egyben az idősek világnapja is, ami pedig témája az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozatának. Ezen kívül az Európai Unióban a 2012-es év az aktív idősödés, és a nemzedékek közötti szolidaritás éve, ehhez is kapcsolódott a könyvtár. A tapasztalat szerint, nemcsak most, hanem egész évben sok idős embert szólítanak meg a programokkal. Ők nagyon szeretnek könyvtárba járni, többször volt már riport a tanfolyamainkról is, ott is az időseket célozzuk meg, de az olvasás tekintetében is ők nagyon szívesen jönnek. Mind a programokra is, olvasni is, tehát ők mindenféleképpen aktív részesei a könyvtári életnek."

A generációk hangulatkoncertjét az Ózdi Városi Vegyeskar zárta, majd az ünnep részeként egy közös dalra is összeálltak a kórusok. Az Országos Könyvtári Napok egész héten folytatódnak. A programban lesz bűnmegelőzési előadás, egészséges táplálkozással kapcsolatos intelmek, és hagyományőrző néptáncbemutató is.

Vissza