Verselő ifjúság (képgalériával)2018. január 18. (csütörtök) 19:00 - Kultúranews/6504_0_300.jpgFiataloknak rendezett szavalóversenyt a Szeretet Gyermekei Alapítvány Ózdi Szép Szó Irodalmi Köre. A Magyar Kultúra Napjához kapcsolódó programnak a Városi Könyvtár adott otthont. A megmérettetésen a helyi általános iskolák 7-8. osztályosai, valamint középiskolás tanulók vettek részt. A fiatalok szabadon választott verssel indulhattak, a bátrabbak saját költeményeiket adták elő.

Harmadik alkalommal hirdetett fiataloknak szóló szavalóversenyt a Szép Szó Irodalmi Kör. 2013-ban szervezték meg először, idén viszont második alkalommal lehetett akár saját költeménnyel is indulni a megmérettetésen. Fazekasné Szabján Erika a kör vezetőjének köszöntő szavai után a diákok léptek színre, akik háromtagú zsűri előtt bizonyíthatták felkészültségüket. A szavaló fiatalokat szüleik és felkészítő tanáraik kísérték el a versenyre.

„Azért is fontos ez számunkra, hogy lássuk azokat a fiatalokat, akik szép verseket írnak, illetve el merik szavalni saját költeményeiket. Nem titkolt célunk az, hogy ezek a fiatalok hozzánk csatlakozzanak, még akkor is, ha elkerülnek továbbtanulni más városba, más iskolába. De egyszer hátha visszajönnek. Ők az utódok” - mondta Fazekasné Szabján Erika, a Szép Szó Irodalmi Kör vezetője.

A versenyen tíz verselő fiatal indult, a legaktívabb a Sajóvárkonyi Általános Iskola volt, ahonnan négy tanuló is érkezett. Összesen nyolc általános és két középiskolás diák adta elő szavalatát, közülük pedig hárman saját költeménnyel mutatkoztak be.

„Ez egy saját vers, én írtam. A kertünkben van egy madáretető, és ott van egy agresszívnek titulált rigó, és róla írtam egy elképzelt verses történetet” - nyilatkozta Török Luca Rozanna.

A zsűri maximálisan tíz pontot adhatott az elhangzott szavalatokra. Értékelésük során figyelembe vették a szövegtudást, a tiszta beszédet, a hangsúlyozást és az előadásmódot is.

„Azt is megpróbáljuk az értékpalettára helyezni, hogy mit üzen a versválasztásával az adott fiatal, mit akar mondani, mire akarja felhívni környezete figyelmét, és hogyan próbálja összhangba hozni azt, hogy a költészet és a mindennapi élet milyen sok párhuzammal kapcsolódik egymáshoz” - fogalmazott Kónya Béla, zsűritag.

Az első két helyen az Ózdi SZC Bródi Imre Szakgimnáziumban tanuló Molnár Zoltán és Váradi Tiffani végzett, a harmadik pedig a Vasvár Úti Általános Iskolából érkező Török Luca Rozanna lett. A farkaslyuki Csatári Dzsenifer különdíjjal térhetett haza. A szavalóverseny legjobbjai pénz- és könyvjutalomban részesültek, a többiek pedig könyveket és édességet kaptak. Továbbá minden résztvevő emléklapot és a helyi irodalmárok újságának legújabb lapszámát vehette át.


504_0_t 504_1_t 504_2_t 504_3_t
504_4_t 504_5_t 504_6_t 504_7_t
504_8_t 504_9_t 504_10_t 504_11_t
504_12_t 504_13_t
Vissza