Illatos látvány (képgalériával)2017. december 9. (szombat) 14:52 - Városnews/6382_0_300.jpgMézeskalács kiállítás nyitotta meg kapuit a Városi Könyvtárban. Az intézmény felhívására felnőttek és gyermekek is jelentkeztek, az általuk beküldött alkotásokra pedig az interneten keresztül lehetett szavazni. Pénteken ünnepélyes keretek között hirdettek eredményt a legtöbb voksot kapott pályamunkák készítői között.

Meghitt hangulatú, karácsony illatú kiállítás megnyitóra gyülekeztek az érdeklődők a Városi Könyvtár előcsarnokában. Rási Zorka Panna előadásában ünnepi dallamok csendültek fel, majd a Vasvár Úti Általános Iskola diákjainak verses produkciója után egy alkalomhoz illő mesét is meghallgathatott a közönség. Ezt követően Jakab Krisztina a Városi Könyvtár vezetője szólt az egybegyűltekhez, felidézve az emberiség és a méz kapcsolatának történetét. Nem ok nélkül, hiszen az eseményen ennek az édes alapanyagnak a felhasználásával készült kézműves alkotások kerültek a figyelem középpontjába.

„Ez volt az első ilyen jellegű kezdeményezésünk. A hozzánk járó olvasókat, illetve az érdeklődőket céloztuk meg, hogy süssenek mézeskalácsot, amit majd ki fogunk állítani. Sikeres volt a kezdet, reméljük, hogy ilyen lesz a folytatás is jövőre. Hét felnőtt alkotó nevezett a felhívásra, két csoportos alkotás is született, illetve gyerekek is munkálkodtak ebben a kis versenyben” - mondta Jakab Krisztina, a Városi Könyvtár vezetője.

A könyvtár által meghirdetett mézeskalácssütő versenyre szebbnél szebb pályaművekkel neveztek. A szervezők a kategóriák figyelembe vételével, illetve az internetes szavazás eredménye alapján hirdettek eredményt. A legkreatívabbakat ajándékcsomaggal jutalmazták. A végeredmény minden alkotó számára megérte a fáradozást. A verseny kihívást és szórakozást is jelentett egyben, s bár akadtak apróbb nehézségek, mindezt felülmúlta a készülődés örömteli izgalma.

„Volt olyan része a templomnak, aminek háromszor is nekifutottunk, mert elszabtuk, és nem akkora lett mire megsült. Nem lett vérprofi munka, de szerintem ahhoz képest, hogy először készítettünk ilyet, teljesen cuki lett” - nyilatkozta Hercska Veronika.

Mindenkinek meg van a saját jól bevált receptje, illetve több-kevesebb rutinja a mézeskalács figurák elkészítéséhez. Sok tényező együttállása kell ahhoz, hogy a végeredmény megfelelő legyen.

„Nagyon sok türelem kell hozzá és jó alapanyagok, de ha ez megvan, még kitartónak is kell lenni hozzá. Nagyon aprólékos munka egy mézeskalács ház elkészítése, több óra hosszát vesz igénybe amíg kidíszítjük, összeragasztjuk, illetve amíg mindez az ember fejében összeáll” - fogalmazott Pásztorné Molnár Erika.

A kiállításon látható mézeskalácsok igazán szemet gyönyörködtetőek. Vannak közöttük aprólékosan díszített, ünnepi hangulatot árasztó alkotások, ötletes megoldások és különlegesen kivitelezett egyedi darabok is. Nemcsak a látványuk tetszetős, hanem az a finoman fűszeres illat is, ami belengi a kiállítóteret. Egy csipetnyi fahéj, ánizs és gyömbér, ez adja meg a bemutatott mézeskalácsok, illetve a tárlat aromáját, és persze az az örömteli fáradozás, amelynek köszönhetően mindez elkészülhetett. Az édes, mézes alkotásokat karácsonyig lehet megtekinteni. A kiállítás megnyitó után könyvtári kézműves foglalkozás is várta a gyerekeket. Az ügyes kezű apróságok a szülőkkel közösen ünnepi dekorációkat készíthettek, így hangolódva rá a közelgő karácsonyra.


382_0_t 382_1_t 382_2_t 382_3_t
382_4_t 382_5_t 382_6_t 382_7_t
382_8_t 382_9_t 382_10_t 382_11_t
382_12_t 382_13_t 382_14_t 382_15_t
382_16_t 382_17_t 382_18_t 382_19_t
382_20_t 382_21_t 382_22_t
Vissza