Könyvtári klinika (képgalériával)2017. november 30. (csütörtök) 19:00 - Egészségnews/6342_0_300.jpgEgészségnapot szerveztek a Városi Könyvtárban. A rendezvény során szűrővizsgálatokkal, előadásokkal és egyéb kiegészítő programokkal várták az érdeklődőket. A házigazdákhoz partnerként csatlakozott az Almási Balogh Pál Kórház és annak Egészségfejlesztési Irodája is.

November az egészség hónapja, ezért merült fel az elképzelés, hogy ennek nagyobb teret engedjenek, és hangot is adjanak a Városi Könyvtárban. A helyi kórház és az Egészségfejlesztési Iroda által is támogatott program célja az volt, hogy fejlesszék városunk lakosságának egészségkultúráját. Az intézményben kora délutántól kezdődően különböző szűrővizsgálatokra várták az érdeklődőket, amelyek során teljes testanalízisre, koleszterin, húgysav, vércukor és vérnyomás mérésre, hallás és látásvizsgálatra, valamint talpdiagnosztikára is volt lehetőség. A programra ellátogatók különböző egészségügyi témájú előadásokat is hallgathattak. Az első előadó Csiky Hajnalka az egri Markhot Ferenc Kórház dietetikusa volt, aki a helyes táplálkozás alapjairól, illetve ennek fontosságáról beszél a jelenlévőknek.

„A magyar társadalom sajnos nagyon sok zsiradékot visz a szervezetébe, rengeteg édességet, finomított szénhidrát tartalmú ételt fogyasztunk, és mindemellett nagyon keveset mozognak a magyarok. Ennek a jelentőségére próbáltam felhívnia figyelmet és arra, hogy rendszeresen táplálkozzunk” - mondta Csiky Hajnalka, dietetikus.

A dietetikus előadása után dr. Bogdán Rajcs Sándor sebész főorvos, a gyomor megbetegedéseiről tartott tájékoztatót, ismertetve a gyomorrák tünettanát és rizikófaktorait. Szót ejtett továbbá az ilyen jellegű sebészeti beavatkozások kimeneteléről és esélyeiről is. Elmondta, hogy a gyomorrák esetszáma az utóbbi évtizedekben hazánkban lényegesen csökkent.

„Az előfordulás ritkulása elsősorban az életmód javulására vezethető vissza. Bizonyos ráktípusok a nyugati kultúrával, a viszonylagos jómóddal és egészségtelen táplálkozással romló képet mutatnak. Ilyen például az emlő-, a vastagbél- és a végbélrák. Ezzel szemben a viszonylag jól táplálkozó, szociálisan jó komforthelyzetben lévő egyéneknél a gyomorrák ritkábban fordul elő” - fogalmazott dr. Bogdán Rajcs Sándor, sebész főorvos.

Az utolsó előadás a diabétesz és az érrendszer kapcsolatát állította a figyelem középpontjába. Dr. Zöld Attila belgyógyász-főorvos alaposan körüljárat a témát, elmondta, hogy a számadatok szerint világjárványként terjed ez a betegség. Magyarországon naponta két diabéteszes vakul meg, és további hétnek kell amputálni a lábát. Szó esett továbbá a betegség történetéről, tüneteiről és a kezelési módokról is. Az előadásokat tartó szakemberek egyetértettek abban, hogy a könyvtári kezdeményezés jó formája annak, hogy a helyi lakosság egészségügyi témákban is megfelelően tájékozódhasson.


342_0_t 342_1_t 342_2_t 342_3_t
342_4_t 342_5_t 342_6_t 342_7_t
342_8_t 342_9_t 342_10_t 342_11_t
342_12_t 342_13_t 342_14_t 342_15_t
342_16_t
Vissza