Tini-Klinika (képgalériával)2017. november 28. (kedd) 19:00 - Egészségnews/6335_0_300.jpgKamaszoknak tartottak egészségnapot a Városi Könyvtárban. A Tini-Klinika célja az volt, hogy szakemberek bevonásával egészségügyi tájékoztatást nyújtsanak a helyi fiataloknak. A könyvtárban előadásokat hallgathattak, táplálkozási és drog-totót tölthettek ki, valamint egészséges falatokat is fogyaszthattak a diákok.

A Vasvár Úti Általános Iskola hetedikes tanulói, valamint SZIKSZI-s és JAG-os diákok vettek részt ma délelőtt a Városi Könyvtár „Tini-Klinika” című rendezvényén. A program első felében előadásokat hallgathattak a fiatalkori párkapcsolatokról, a serdülőkor biológiai-fizikai változásairól és a fogamzásgátlás lehetőségeiről. Bertáné Várnai Ilona védőnő egy oktató anyagot is levetített a kamaszoknak, és elbeszélgetett velük azokról a problémákról, amelyek leginkább érintik az ő korosztályukat.

„Nagy örömmel jövök a minden évben előadásokat tartani. Szó van szexuális felvilágosításról, serdülőkorban előforduló betegségekről és nemi betegségekről is, hiszen a tiniket ez már nagyon érdekli. Nem is árt erről többször beszélni, hiszen ezáltal tudnak egészséges felnőtté válni, ha már most tisztában vannak azokkal a problémákkal, amik előfordulhatnak ebben a korban” - mondta Bertáné Várnay Ilona, védőnő.

A figyelemfelhívás és a megelőzés volt a cél, illetve az, hogy a tinik szakemberektől kapjanak választ a korosztályukat érintő kérdésekre. Szabóné Ottmájer Zsuzsanna a Térségi Pedagógiai Szakszolgálat intézményvezetője és pszichológusa, a diákok lelkében dúló viharokról tartott előadást hallgatóságának. Harmadik vendégként Faragó Tamás mentőtiszt érkezett a fiatalokhoz. A szakember a drogok és más ártalmas szerek egészségkárosító hatásáról beszélt a kamaszoknak.

„A 14 év feletti korosztály a legveszélyeztetettebb kábítószer fogyasztás szempontjából, leginkább ők vannak kitéve ennek, és ők fognak majd megjelenni fogyasztói oldalként ebben a rendszerbe. Ezért igyekszünk minden olyan alkalmat megragadni, hogy felhívjuk a figyelmet és némi tudást adjunk át nekik. Ennek birtokában ők egy egészséges értékrendet kialakítva tudnak majd nemet mondani a kábítószer által jelentett kihívásokra” - nyilatkozta Faragó Tamás, mentőtiszt.

A mentőtiszt az ártalmas szenvedélyek mellett az újraélesztés lépéseivel is megismertette a diákokat. Az előadások mellett táplálkozási és drog-totó kitöltésével tesztelhették megszerzett tudásukat a résztvevők.

„Nagyon hasznos volt, sok új dolgot tanultam meg, és kicsit önbizalmat is adott az, ami itt elhangzott” - fogalmazott Oláh Tirza, diák.

A diákoknak szóló egészség program üzenete az volt, hogy a tizenévesek hogyan találhatják meg testi, lelki és mentális harmóniájukat a rájuk leselkedő veszélyek közepette.


335_0_t 335_1_t 335_2_t 335_3_t
335_4_t 335_5_t 335_6_t 335_7_t
335_8_t 335_9_t 335_10_t 335_11_t
335_12_t
Vissza