Élmény a szemnek (képgalériával)2017. november 13. (hétfő) 19:00 - Kultúranews/6280_0_300.jpg„Élmény a szemnek, wellness a léleknek” címmel nyílt kiállítás Sztrakayné Baraxa Éva helyi kézműves munkáiból a Városi Könyvtárban. Az ózdi alkotó a „Hobbim a hivatásom – Itt élnek közöttünk” programsorozat keretében mutatkozott be a nagyközönség előtt. Alkotásait december elejéig tekinthetik meg az érdeklődők.

Sztrakayné Baraxa Éva egész gyermekkorát kitöltötte az alkotás és a kézműves barkácsolás. Az évekig külföldön dolgozó művész gyermekei születése után egy rugalmas időbeosztású munkára vágyott, így alakította ki családi vállalkozását. Kezdetekben gipszképeket készített, majd idővel több technikát alkalmazva fejlesztette tudását. Munkáinak minden darabja egyéni és személyre szabott alkotás. Rengeteg helyszínt bejárt az évek során, művei az ország számos helyre eljutottak. Tizenegy éve nyaranta kézműves táborokat tart általános iskolásoknak, valamint aktív résztvevője a Hunnia gyermekei tábornak is. Éva a jövőben is szeretné a kézművesség terén szerzett tudását és tapasztalatait gyarapítani.

„Mindig vannak tervek. Optimista is vagyok és maradunk továbbra is ezen a vonalon. Igyekszem a maximálisat kihozni magamból, mindig újabb technikákat kipróbálni és ezért is fáradok le esténként, mert mindig gondolkozom, hogy milyen újdonsággal állhatok elő. Szerencsére nagyon sok pozitív visszajelzést kapok a barátaimtól, ismerőseimtől, akár az interneten, akár most itt személyesen is. Ez a visszajelzés számomra azt sugallja, hogy jó úton járok és jó az amit csinálok” - mondta Sztrakayné Baraxa Éva, kézműves.

Sztrakayné Baraxa Éva az egyedi lakásdekorációk megalkotása mellett esküvők díszleteivel is foglalkozik. Alapanyagként használati vagy megunt tárgyakat formál át, új külsőt és funkciót teremtve ezzel nekik. A tárlatot Szabó Zsóka kézműves pedagógus nyitotta meg, aki az évek során szoros baráti és szakmai kapcsolatot alakított ki a művésszel.

„Most már, hogy én is kézművességgel foglalkozom, nyugodj szívvel állíthatom, hogy a mentoromnak tekinthetem minden téren. Akár marketingről van szó, akár pedig bármilyen technikáról, amit én ugyan nem használok, de próbálok megtanulni” - fogalmazott Szabó Zsóka, pedagógus.

A kiállításon tematikus rendszerben külön-külön blokkokba rendezték a remekműveket. Éva, körbejárva a tárlatot, megmutatta a közönségnek, hogy egyes használati tárgyakból egy kis kreativitással mit lehet kihozni. Az alkotó munkái kifejezetten erre az alkalomra készültek és sokan voltak rá kíváncsiak, hiszen a látogatók valamennyire már ismerték Éva munkásságát. A kiállításmegnyitó ideje alatt Maczó József szórakoztatta a közönséget hangulatos dallamaival. A tárlat december elejéig látogatható a Városi Könyvtárban.


280_0_t 280_1_t 280_2_t 280_3_t
280_4_t 280_5_t 280_6_t 280_7_t
280_8_t 280_9_t 280_10_t 280_11_t
280_12_t 280_13_t 280_14_t 280_15_t
280_16_t 280_17_t
Vissza