Szakmai nap (képgalériával)2017. október 12. (csütörtök) 19:00 - Városnews/6180_0_300.jpgMegyénk könyvtárosai találkoztak egymással Ózdon. A fórumot tizenkettedik alkalommal rendezték meg azzal a céllal, hogy a szakemberek megismerjék egymás jól működő projektjeit és kicseréljék tapasztalataikat. A II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár által szervezett esemény házigazdája a Városi Könyvtár volt.

Az évente más-más helyszínen megrendezett találkozó igazi ünnep a megye könyvtárosai számára. A szakmai napnak városunk immár második alkalommal adott helyet. A vendégeket Jakab Krisztina a Városi Könyvtár intézményvezetője köszöntötte, majd Janiczak Dávid polgármester intézte szavait az egybegyűltekhez, méltatva a könyvtárak klasszikus szerepét a mai világban.

„Még mindig hatalmas előnye a könyvtárnak, hogy ha ide bejön az érdeklődő, akkor itt biztos, hogy olyan szakirodalmat fog találni, ami számára megfelelő. Ezt nem fogja pótolni az internet soha, és ez nem a fejlődés kérdése, hanem annak a vonzata, hogy az internetre bárki, bármit feltölthet valamilyen köntösben, és onnantól kezdve ez sokakat félre is vezethet” - fogalmazott beszédében Janiczak Dávid, polgármester.

Janiczak Dávid beszédét követően Pappné Szalka Magdolna, az Ózdi Művelődési Intézmények igazgatója is örömét fejezte ki, hogy ismét városunk lehet a házigazdája a találkozónak. A fórumon több mint 120-an vettek részt, itt volt a szakma megyei képviselőinek színe-java. Az első előadó Ramháb Mária, a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár igazgatója volt. A Kecskemétről érkező szakember a két évvel ezelőtt útjára indított KönyvtárMozi elnevezésű kezdeményezést mutatta be. Ez a szolgáltatás az ötezer lakos alatti kistelepülések könyvtárai, művelődési házai számára biztosít lehetőséget filmek vetítésére. A program Dunafalván indult el, s mára mintegy 150 település életében van jelen. A szakmai nap szervezői azt szerették volna elérni, hogy a megjelentek jobban belelássanak egymás munkájába, és ezáltal új tapasztalatokat szerezhessenek.

„Azon kívül, hogy szakmai tanácsokkal és jó gyakorlatok megismertetésével igyekszünk segíteni a kis könyvtárakat, mindig figyelünk arra, hogy a településen szétnézzünk, a helyi értékeket megtekintsük, és persze a találkozásra is jó alkalom ez. A megye távolabbi csücskében lévő könyvtárosok összejönnek, és így ápolják a baráti és szakmai kapcsolatokat egymással” - mondta dr. Prokai Margit, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója.

A szakmai nap második előadója Egerből érkezett. Komló-Szabó Ágnes az E'mese várról, vagyis a heves megyei könyvtárakban működő élményalapú, olvasásnépszerűsítő programról, és annak sikereiről számolt be borsodi kollégáinak.

„Nálunk ez az olvasásnépszerűsítő programsorozat 2015-16-ban valósult meg, most tartunk egy 1 éves szünetet, és jövőre újraindítjuk. Célközönségünk első osztálytól kezdve a negyedikesekig, és kizárólag a HEVESTÉKA szolgáltató rendszerhez tartozó könyvtárak számára hirdettük meg” - nyilatkozta Komló-Szabó Ágnes, a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár hálózati csoportvezetője.

Megyénkben 358 település van, ebből 318 a megyei könyvtár szakmai felügyelete és támogatása alá tartozik, az intézményi alapellátás és szolgáltatórendszer keretében. Az Ózdi Városi Könyvtár jó kapcsolatot ápol megyei és térségi szinten is a partnerkönyvtárakkal. A szakmai nap célja is az volt, hogy ez a viszony még inkább kiteljesedjen, és a résztvevők megosszák egymással hasznos ismereteiket.


180_0_t 180_1_t 180_2_t 180_3_t
180_4_t 180_5_t 180_6_t 180_7_t
180_8_t 180_9_t 180_10_t 180_11_t
Vissza