Térségi kitekintő (képgalériával)2017. október 10. (kedd) 19:00 - Kultúranews/6170_0_300.jpgDubicsány múltjával, jelenével és értékeivel ismerkedhettek meg az ózdiak a Városi Könyvtárban. A település a „Kitekintő, avagy ablak a térségre” elnevezésű előadássorozat keretében mutatkozott be az érdeklődők előtt. Filmvetítés, alkalmi kiállítás és népi komédia is színesítette a programot.

Dubicsány volt a tizenkilencedik a könyvtári „Kitekintő” programsorozaton belül bemutatkozó települések sorában. Az Ózdtól 25 km-re fekvő, 300 lelket számláló kis községből érkező vendégek igencsak kitettek magukért, hogy megmutassák hogyan is élnek ők Gömör kapujában. Radnai Zsolt polgármester röviden ismertette Dubicsány történetét, majd egy kisfilmet láthattak az érdeklődők arról, hogy a falubeliek milyen törekvéseket tesznek annak érdekében, hogy idegenforgalmi szempontból vonzóvá tegyék lakóhelyüket.

„Azon vagyunk, hogy minél több turistát ide tudjunk vonzani. Ebben nagy segítségünkre van a Vay-kastély. Jelenleg a Volán utódja üzemelteti, de már készülnek a tervek, arra vonatkozóan, hogy wellness szállodává alakítsák át. Megújult a magtár épületünk, itt egy fesztivál udvart szeretnénk majd kialakítani az elkövetkezendő időszakban. Jelenleg ehhez keressük a pályázati forrásokat” - mondta Radnai Zsolt, Dubicsány polgármestere.

Dubicsány település neve hallatán sokaknak a Fignár udvar jut eszébe. Immár 10 éve működik és szinte kultikus helyszínné vált. Az udvar ötlet- és házigazdája sokat tesz a település kulturális életének fellendítésért.

„Nyáron a kazincbarcikai székhelyű Kolorfesztiválhoz kapcsolódunk úgynevezett előfutárként. Az utóbbi három évben 4-5 napon át zajlottak nálunk is a programok. Van kiállításunk, ahol helyet kap a fotó-, a képzőművészet és a szobrászat. Megjelenik a gasztronómia és természetesen vannak fellépőink, méghozzá országos hírűek is” - nyilatkozta Fignár Zoltán, programszervező.

A filmvetítés után, egy kis zenei produkciót láthatott-hallhatott a közönség. Az előadásra ezúttal is sokan voltak kíváncsiak, hiszen a környező kistelepüléseket bemutató sorozat a könyvtár legkedveltebb programjai közé tartozik. Nagy sikere volt a dubicsányi amatőr színjátszóknak is, akik „A beteg disznó” című népi komédiát adták elő az ózdi publikum előtt.

A dubicsányiak alkalmi kiállítással is készültek. A könyvtár emeleti folyosóján a település kézműveseinek, őstermelőinek alkotásait, saját készítésű termékeit tekinthették meg az érdeklődők.


170_0_t 170_1_t 170_2_t 170_3_t
170_4_t 170_5_t 170_6_t 170_7_t
170_8_t 170_9_t 170_10_t 170_11_t
170_12_t 170_13_t 170_14_t
Vissza