Interaktív meseszínház (képgalériával)2017. október 10. (kedd) 19:00 - Kultúranews/6167_0_300.jpgHangos gyermekkacaj töltötte be a Városi Könyvtár épületét vasárnap délelőtt. A Kerek Perec Egylet már nem először mesélt a kicsiknek, akik ismét egy izgalmas palóc történetet állítottak színpadra. A szórakoztató műsort a Bálint Ágnes irodalmi játék eredményhirdetése követte, a legügyesebbek könyvjutalommal térhettek haza.

Sósat, sósat, jó ropogósat! Gyermekkacajtól zsongott a Városi Könyvtár díszterme vasárnap délelőtt. A Kerek Perec Egylet egy interaktív, azaz közvetlen kapcsolaton alapuló népmese előadással szórakoztatta a kicsiket és nagyokat. Az előadók célja, hogy a néptánc és a népi hangszerek által elrepítsék hallgatóikat egy misztikus, néha felfoghatatlan, de mégis kerek mesevilágba. Arra a helyre, ahol a jó és a rossz egyaránt elnyeri ’méltó’ jutalmát. A salgótarjáni társulat palóc identitásukból fakadóan, a magyar népmesekincsből igyekszik meríteni sajátos, kis költségvetésű, de minden korosztály számára élményt adó meseszínház létrehozásával. Az egylet egyik fiatal tagja, Szabó Zoltán fontosnak tartja, hogy a magyar kultúrát a lehető legtöbb fiatal számára megmutathassa, és ennek sokszínűségét átformálja a gyermekek számára.

„Öt évvel ezelőtt volt az életemben egy olyan élmény, amikor találkoztam a magyar kultúrának a sokszínűségével. Nemcsak a néptánc, vagy az éneklés van, ami a kultúránknak a része, hanem ettől sokkal összetettebb. Egy népmese pont arra ad lehetőséget, hogy a fiatalabbaknak meg tudjuk ezt mutatni. Akár a botforgatástól kezdve, a csűrt-csavart magyar nyelvnek a csodálatos dolgain keresztül. Nagyon sok olyan dolgot tudunk megmutatni nekik, ami egy ilyen újrakapcsolódást is jelenthet a saját kultúrájukkal szemben” - fogalmazott Szabó Zoltán, mesélő, Kerek Perec Egylet.

Az ifjak, a szülők és pedagógusok a Kalap című mesetörténetüket hallgathatták meg, és nem csak a kicsiket, de a felnőtteket is megnevettették. A Kerek Perec Egylet klasszikus és kevésbé ismert történeteket ad elő, csipetnyi népzenével és tánccal, majd ezt alaposan megfűszerezik napjaink világával, s végül felcicomázzák viselettel, díszlettel, valamint számos érdekes hangkeltő és hangutánzó eszközzel.

Az egyesület tagjai mindig törekednek a mese esztétikai világában kalauzolni a gyerekeket, és igyekeznek tevékenykedő szereplőként magukkal vinni hallgatóságukat. A legkisebb gyerkőcök is nagyon élvezték, hogy szerepelhettek a történetben.

„Nagyon jól éreztem magam, és minden nagyon jó volt. Mindig bárány voltam, minden nap. Nagyon jó volt, mert könyvet is kaptam” - mondta Ronyecz Sára, tanuló.

Az előadást követően kihirdették a könyvtár által rendezett Bálint Ágnes irodalmi játék eredményeit is. A vetélkedőben különböző könyvtári és irodalmi feladatokat kellett megoldaniuk a diákoknak. Tizenegy tanuló ért el sikeres eredményt, akik könyvjutalomban részesültek. A fiatal nebulók sokat szeretnek olvasni és számukra a könyvtár nagyon érdekes hely.

„Szeretek ide járni. Imádom ezt a helyet, és a szeretem olvasni a könyveket is. Főleg a legizgalmasabb részeket” - nyilatkozta Tóth Roland, tanuló.

A városi könyvtár szeretné a jövőben is folytatni színes gyermekprogramjait. Igyekeznek a fiatalokkal játékos, interaktív módon még jobban megkedveltetni az olvasást.


167_0_t 167_1_t 167_2_t 167_3_t
167_4_t 167_5_t 167_6_t 167_7_t
167_8_t 167_9_t 167_10_t 167_11_t
167_12_t 167_13_t 167_14_t 167_15_t
167_16_t
Vissza