Kamasz Kupa (képgalériával)2017. október 6. (péntek) 19:00 - Városnews/6161_0_300.jpgKeresztrejtvényfejtő versenyen vettek részt a város általános és középiskoláinak csapatai. Az Ózdi Rejtvényfejtők Klubja, valamint a Városi Könyvtár közös szervezésében 6. alkalommal rendezték meg a Kamasz Kupa elnevezésű elmebajnokságot. A fiataloknak mindkét kategóriában három feladványt kellett megoldaniuk.

Egy kis szellemi tréningre várták a keresztrejtvényeket kedvelő diákokat a Városi Könyvtárban. A részvevőket Csörgőné Csépányi Krisztina, a Városi Könyvtár munkatársa köszöntötte, majd Derencsényi Béla a helyi rejtvényfejtő klub vezetője ismertette a szabályokat. Felhívta a diákok figyelmét az időtényezőre, a gyorsaságra és a pontosságra, majd kiosztották a borítékba rejtett feladványokat. A verseny célja az volt, hogy a fiatalok körében is népszerűsítsék a szabadidő eltöltésének ezt a hasznos formáját.

„A háromfős csapatok három különböző típusú rejtvényt kapnak. Van benne egy hagyományos rejtvény, egy skandináv poénvadászat és egy berakós típusú rejtvény” - mondta Derencsényi Béla, az Ózdi Rejtvényfejtők Klubjának vezetője.

A versenyen kilenc általános iskolai és négy középiskolai csapat vett részt. A szervezők természetesen figyelembe vették a korosztály, illetve tudásbeli különbségeket, ennek megfelelő volt a feladványok nehézségi foka is. A fiatalokat pedagógusaik is elkísérték a megmérettetésre. A csapatok tagjai felosztották egymás között a munkát, de szükség esetén össze is dolgoztak.

„Annyira nem izgulunk, elég sokat szoktunk rejtvényt fejteni, úgyhogy azt reméljük, hogy sikerülni fog ez a verseny” - mondta Zákányi Blanka, az Újváros Téri Általános Iskola tanulója.

A diákok között akadtak, akik már korábban is voltak ilyen versenyen, így ők rutinosabban vették az akadályt. Sokan a mindennapokban is szeretnek rejtvényt fejteni, próbára téve logikai, műveltségbeli tudásukat.

„Én akkor szoktam rejtvényt fejteni, amikor beteg vagyok, vagy pedig unatkozom. Szerintem nagyon jó dolog, mert sokat lehet belőle tanulni, és így olyasmit is meg lehet ismerni, amit korábban nem tudtam” - fogalmazott Tatár Csenge, a Vasvár Úti Általános Iskola tanulója.

A fiatalok segédanyagokat is használhattak a helyes megoldáshoz. A legjobban teljesítő csapatok tagjai oklevélben, könyvjutalomban részesültek, de a többiek sem távoztak üres kézzel. A felső tagozatosok között a Csépányi Általános Iskola, középiskolások közül pedig a Bródy Imre Szakgimnázium csapata végzet az élen.


161_0_t 161_1_t 161_2_t 161_3_t
161_4_t 161_5_t 161_6_t 161_7_t
161_8_t 161_9_t 161_10_t 161_11_t
Vissza