Néprajzi tanóra (képgalériával)2017. október 5. (csütörtök) 19:00 - Oktatásnews/6155_0_300.jpgRendhagyó történelmi órán vettek részt az Ózdi Szakképzési Centrum Bródy Imre Szakgimnázium diákjai a Városi Könyvtárban. A tanulók egy interaktív helyismereti-néprajzi foglalkozáson tanulhattak a barkó népcsoportról, és megtekinthették a Művésztanya kiállítását is.

„Hely, ahol élünk...” Az Ózdi Szakképzési Centrum Bródy Imre Szakgimnázium 11. évfolyamos osztályának tanulói egy interaktív tréningen ismerkedhettek meg a barkóság és a néphagyományok fogalmával. A diákok a helyismereti és néprajzi foglalkozáson az Ózd térségében egykor élt népcsoportról hallhattak egy előadást, illetve információt kaphattak régi kifejezésekről és a kenderkészítés folyamatáról is. A helytörténeti kutatások a szülőföld, a lakó- és munkahely, az egykori iskola múltjának feltárásával erősítik a szűkebb környezethez való érzelmi és értelmi kötődést a fiatalokban. A diákok a barkók múltjáról, életmódjáról és hagyományairól tanulhattak bővebben.

„A hagyományápolás nagyon fontos a mai fiatalok körében. Nem elég az, hogy tisztában vannak azzal, hogy milyen hagyományaink vannak, fontos az is, hogy ezt a mindennapokban fel tudják használni. Ehhez nagyon nagy segítséget nyújt a Művésztanya kiállítása, ahol olyan tárgyakat láthatnak, amelyek népművészeti technikákkal készültek modernizált változatban, az ő ízlésviláguknak megfelelően” - mondta Kovács Adrienn, könyvtáros.

A diákok betekintést nyerhettek a szentsimoni templom festett fakazettás mennyezetének motívumvilágába, és a prezentáció keretein belül megfigyelhették miként lehet modernizálni a régi használati tárgyakat. Az utóbbi időben megnőtt az érdeklődés a helytörténet iránt. Tanításának, a lakóhelyhez való kötődés kialakításának egyre nagyobb figyelmet szentelnek a pedagógusok.

„Mi is a barkókhoz tartozunk. Ez számomra meglepő volt. Még nem gondolkodtam ezen, hogy milyen népcsoporthoz tartozunk” - nyilatkozta Puzsár Ferenc Dávid, tanuló.

A helyismereti és néprajzi foglalkozás mellett szociális készségfejlesztő, illetve kutatásmódszertani tréningeket is tartanak a fiataloknak. Osztályfőnöki óra keretében akár csapatépítésen, empátia, tolerancia fejlesztésen is részt vehetnek a diákok a Városi Könyvtárban. A pedagógusok ezeket beépíthetik a tanmenetbe, színesebbé téve a tanórákat.


155_0_t 155_1_t 155_2_t 155_3_t
155_4_t 155_5_t 155_6_t 155_7_t
155_8_t 155_9_t 155_10_t
Vissza