Hazai valóság (képgalériával)2017. szeptember 13. (szerda) 19:00 - Kultúranews/6081_0_300.jpgÓzdon is bemutatta legújabb könyvét Moldova György. A Kossuth-díjas író legutóbb februárban járt járt városunkban, hogy anyagot gyűjtsön akkor még készülőfélben lévő művéhez. Nyugdíjasokról szóló trilógiájának második kötete nemrégiben jelent meg. A szerzővel és a „Kegyelemkenyér” című könyv folytatásával a Városi Könyvtárban találkozhattak az érdeklődők.

Moldova György tavaly júniusban kezdte el nagy riport vállalkozását, amelynek célja az volt, hogy bemutassa az ország különböző városaiban élő nyugdíjasok helyzetét. Hódmezővásárhely, Pécs, Komló, Szombathely, Kalocsa, Nyíregyháza után Ózdra is ellátogatott. Több helyszínt is felkeresett a városban, és elbeszélgetett a helyi idős emberekkel. Itt szerzett tapasztalatai belekerültek „Kegyelemkenyér” című, trilógiának szánt műve második kötetébe is. Könyvében egy egész fejezetet szentelt Ózdnak.

„Ez az elhagyatottság, a háttérbe szorítottság folyamatos. Idén az ipari dolgozók jövedelme 20-25 %-kal nőtt, a nyugdíj meg csak 1,6 tizeddel. Ez a szakadék beláthatatlan, nemcsak azért mert anyagi nehézségeket okoz a nyugdíjasoknak, hanem azért is, mert ez önérzeti kérdés. Az aki egész életében teljes ember volt, az nem tudja elfogadni, hogy másodosztályú állampolgár lett belőle” - mondta Moldova György, író.

A riportkötet ózdi bemutatóján Czinke Ilona volt könyvtáros faggatta Moldova Györgyöt könyve megírásának körülményiről. A 83 éves író sok érdekes részletet osztott meg hallgatóságával. Beszélt a nehézségekről, a településeken való fogadtatásáról, a személyes benyomásairól, illetve arról, hogy milyen a hazai nyugdíjasok sorsa, és mi a magyar valóság. Előadásán főként az idősebb korosztály tagjai töltötték meg a széksorokat. Azok is eljöttek, akikkel még februárban készített interjút készülő kötetéhez.

„Olyan másfél méternyi hosszúságú helyet foglalnak el az Ő könyvei a könyvespolcomon. Realista írónak tartom, az igazat kimondó embernek, szívesen olvasom a könyveit” - nyilatkozta Németh Ferenc.

A nyugdíjasokról szóló riport első kötete már két kiadást megélt, a második rész is fogyóban van, novemberben pedig jön a harmadik. Moldova György miskolci könyvbemutatója után érkezett Ózdra, és hozott magával korábbi műveiből. A beszélgetés után az érdeklődők meg is vásárolhatták, és dedikáltathatták is az íróval a könyveket.


081_0_t 081_1_t 081_2_t 081_3_t
081_4_t 081_5_t 081_6_t 081_7_t
081_8_t
Vissza