Roma hagyományápolás (képgalériával)2017. június 7. (szerda) 19:00 - Kultúranews/5758_0_300.jpgRoma népismereti vetélkedőt rendeztek a Városi Könyvtár és a II. János Pál Katolikus Általános Iskola szervezésében. Tizenkét évvel ezelőtt az Ózdi Roma Nemzetiségi Önkormányzat részéről érkezett a felkérés, hogy játékos formában biztosítsanak lehetőséget a roma származású fiataloknak képességeik kibontakoztatásra. A diákok ezáltal jobban megismerhetik saját múltjukat és hagyományaikat.

A hagyományokhoz hűen népismereti vetélkedőn vettek részt az ózdi és a környékbeli településekről érkező gyerekek, hogy megmérettessék magukat a roma népismereti vetélkedőn. Az Ózdi Roma Nemzetiségi Önkormányzat kezdeményezését, a II. János Pál Katolikus Általános Iskola és a Városi Könyvtár közösen karolta fel tizenkét évvel ezelőtt, amely mára már hagyománnyá nőtte ki magát. Idén a szervezők újítottak a feladatsoron, így a digitális világ is helyet kapott a megmérettetésen.

„Ebben az évben egy új versenyfeladatot is beiktattunk, haladunk mi is a korral, a digitális forradalom korával. Tíz filmrészletet fognak látni a gyerekek, amelyhez kapcsolódóan el kell nekik mondani, hogy milyen tevékenységek, illetve kik szerepelnek ezeken a filmrészleteken” - mondta Kocska Ágnes, a II. János Pál Katolikus Általános Iskola igazgatója.

Ebben az évben nyolc csapat jelentkezett, közülük egy formáció több iskola tanulóiból állt össze, ők a Van Helyed Stúdiót képviselték. A csapatok nevet választottak maguknak, majd a már jól ismert feladatsorok megoldásával bizonyíthatták felkészültségüket.

„Én úgy gondolom, hogy közkedvelt, hiszen több alkalommal rendezték meg a roma vetélkedőt. A kisebbségi önkormányzat részéről fontos a hagyományőrzés. Bízom abban, hogy a vetélkedőn minél többen megismerik a roma hagyományápolást” - nyilatkozta Váradi József, az Ózdi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

A vetélkedő során a tanulók hét feladatot kaptak, amelyek között szerepelt totó, mozaik, tárgyak felismerése. Közkedvelt volt a filmrészleteken szereplő tevékenységek felismerése is. A verseny végén a legjobb csapatok oklevélben és könyvjutalomban részesültek, de a legügyesebb egyéni teljesítők is kaptak ajándékot az Ózdi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnökétől.


758_0_t 758_1_t 758_2_t 758_3_t
758_4_t 758_5_t 758_6_t 758_7_t
758_8_t 758_9_t 758_10_t 758_11_t
758_12_t
Vissza