Roma tehetségkutató (képgalériával)2017. május 23. (kedd) 19:00 - Városnews/5707_0_300.jpgTehetségkutatón vehettek rész a kistérségben élő roma származású fiatalok. A miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár „Te is lehetsz győztes!” címmel hirdette meg megyei szintű versenyét 8-10 éves gyerekek számára. A Városi Könyvtárban rendezett megmérettetésen közel húsz kisdiák mutatta be produkcióját.

Műfaji kötöttség nélkül énekes, táncos, hangszeres tudásukat mutathatták be azok a gyerekek, akik részt vettek a megyei könyvtár roma tehetségkutató versenyének ózdi kistérségi elődöntőjén. A kisdiákokat szüleik, pedagógusaik kísérték el a megmérettetésre, ahol héttagú zsűri előtt mutathatták meg, hogy mire képesek. Összesen tíz produkciót láthatott a közönség, amelyek között egyéni és csoportos fellépők is voltak.

„Vannak tehetséges fiatalok, akik nagyon jó hangszeres és zenei tudással rendelkeznek, vagy akár tánc kategóriában nagyon jó produkciókat nyújtanak. Itt van a bemutatkozási lehetőség, de ilyen még a nyár folyamán is lesz, hiszen az egyesületem is fog nyáron egy roma kulturális fesztivált rendezni" - nyilatkozta Berki Lajos, roma referens.

A zsűri soraiban olyan helyi szakemberek ültek, akik munkájukból adódóan nap mint nap foglalkoznak roma fiatalokkal, látják egyéni képességeiket, valamilyen művészeti ágban megnyilvánuló tehetségüket. Továbbá jelen volt a megyei könyvtár két munkatársa, és a házigazda Városi Könyvtár intézményvezetője is. A gyerekek sorszámot kaptak, név nélkül léptek a pódiumra, ahol négy perc állt a rendelkezésükre ahhoz, hogy énekeljenek, táncoljanak. Jó próbatétel volt ez azoknak, akiknek ritkán nyílik lehetőségük a szereplésre.

„Elsősorban ez nagy izgalmat jelent, hiszen a mi gyerekeink nem nagyon vannak hozzászokva ilyen szereplésekhez. Kis településen lakunk, kicsi az intézményünk, inkább csak otthon szerepelnek a gyerekek. Egy évben egyszer szoktunk megmutatkozni az Árpád iskola rendezvényén, de más egyébre nem nagyon van alkalom” - mondta Elekné Bakai Mária, az Ózdi Árpád Vezér Általános Iskola Domaházi Tagintézményének pedagógusa.

Az elődöntőket megyeszerte összesen hat kistérségben rendezik meg ebben a hónapban. A tehetségkutató nemcsak a bemutatkozásra ad alkalmat, tétje is van, hiszen a legjobbak továbbjutnak a miskolci döntőbe, ahol a legjobban szereplők fődíja egy öt napos ingyenes füzérradványi nyaralás lesz.


707_0_t 707_1_t 707_2_t 707_3_t
707_4_t 707_5_t 707_6_t 707_7_t
707_8_t
Vissza