Irodalom másképp (képgalériával)2017. május 5. (péntek) 19:00 - Kultúranews/5635_0_300.jpgArany János életéről, munkásságáról, műveinek aktualitásáról hallgathattak előadást az érdeklődők a Városi Könyvtárban. Nagy magyar költőnk születésének 200. évfordulója tiszteletére az Országgyűlés és a Magyar Tudományos Akadémia ezt az évet Arany János emlékévnek nyilvánította. Reisinger János irodalomtörténész ebből az alkalomból egy könyvet írt, erre épült ózdi előadása is.

Ki nekünk Arany János? - ez a címe dr. Reisinger János az emlékév kapcsán megjelent könyvének, valamint annak az előadásnak, amelyet az ország több településére is elvitt már az ismert irodalomtörténész. Ezúttal Ózdra érkezett, hogy közérthető formában tárja az érdeklődők elé Arany János egész életét és költői örökségét. Az előadó sok érdekes, kevésbé ismert életrajzi adalékot és információt osztott meg hallgatóságával a költőről, aki a kiegyezés idején a magyar irodalmi és a politikai élet kiemelkedő személyisége volt.

„Körülbelül 3 évvel ezelőtt kértek fel arra, hogy mindenki számára olvasmányos dolgot állítsak össze. Mivel Arany János 66 évet élt, így 66 történetben mutatom be a tehetségének és a jellemének a fejlődését. Ezek a történetek részben az életéből vett esetek, részben a műveiből vett történetek, részben pedig a nagy pályatársakhoz való viszonyulásai” - mondta dr. Reisinger János, irodalomtörténész.

Arany János a balladák költője, a Shakespeare művek legjobb hazai fordítója, a magyar nyelv egyik legnagyobb ismerője volt. Nem csak az emlékév, hanem emberi és költői nagysága is arra motiválta Reisinger Jánost, hogy könyvet írjon irodalomtörténetünk egyik legjelentősebb alakjáról. Előadásában is arra törekedett, hogy ne csak szűk kivonatot adjon, hanem komplex formában érzékeltesse könyve szerteágazó tartalmát. A témára és a szakemberre sokan voltak kíváncsiak. Akad olyan, aki korábban is rendszeresen látogatta Reisinger János ózdi előadásait.

„Nagyon szeretem az Ő előadásait hallgatni. Nagyon értelmesen, közérthetően beszél, így hát az olyan egyszerű ember is mint én megérti, felfogja, és hasznosítani is tudja, amiket elmond” - nyilatkozta Füsti Jánosné.

Dr. Reisinger János nemcsak irodalomtörténész, a Magyar Tudományos Akadémia kandidátusa is. Mivel hat év múlva lesz a Petőfi évforduló, addig szeretne egy hasonló könyvet írni másik nagy magyar költőnk életéről, munkásságáról. Annál is inkább, mert annak idején, habár csak rövid ideig, de a világirodalom egyik legszebb barátsága fűzte egymáshoz Aranyt és Petőfit.


635_0_t 635_1_t 635_2_t 635_3_t
635_4_t 635_5_t 635_6_t 635_7_t
635_8_t 635_9_t 635_10_t 635_11_t
635_12_t
Vissza