Verselő apróságok (képgalériával)2017. április 12. (szerda) 19:00 - Kultúranews/5557_0_300.jpgÓvodásoknak rendeztek szavalóversenyt a Városi Könyvtárban. A programot immár negyedik éve a Költészet Napja alkalmából szervezik meg, így tisztelegve a klasszikus és kortárs költők munkássága előtt. A verses megmérettetésre csaknem minden városi és peremkerületi óvodából érkeztek gyerekek.

A „Verselőcske” címmel meghirdetett szavalóversenyen 16 óvodás vett részt, akiket felkészítő nevelőik és szüleik is elkísértek a Városi Könyvtárba. A nagycsoportosok szabadon választhattak Devecseri Gábor, Gazdag Erzsi és Nemes Nagy Ágnes művei közül. A verses megmérettetésen a magyar gyermekirodalom meghatározó alakjainak ismert és kevésbé ismert költeményei hangzottak el. Az apróságokat óvodapedagógusaik választották ki a versenyre, természetesen egyéni képességeik és adottságaik alapján.

„Ki olyan produktív alkat, aki alkalmas arra és szereti is, hogy nagyobb publikum előtt szerepeljen. Természetesen néztük az életkort, az esetleges beszédhibákat, azt is, hogy milyen előadó a gyermek, tehát mennyire tudja a verset közvetíteni, hogyan hangsúlyoz, milyen mimikája van, és ezek után választottunk. Én most egy gyerkőcöt hoztam” - mondta Vámos Judit, az Árpád Vezér Úti Óvoda óvodapedagógusa.

A versek között volt idő egy kis játékra is, Császár Éva gyermekkönyvtáros vezetésével tavaszi és húsvéti dalokat, mondókákat tanultak a gyerekek. Az óvodások produkcióját három tagú zsűri értékelte. Figyelembe vették a helyes kiejtést, a kiállást, az előadásmódot és a versválasztást is. Az elhangzott szavalatokat 10-es skálán értékelték, és ennek végeredménye alapján összegezték, hogy az indulók közül kik teljesítettek a legjobban.

„Vannak olyan gyermekversek, amelyek tényleg nevelnek, különösen nagycsoportos korban. Minden vers szól valamiről, tehát értse a gyerek. Általában vannak benne hangutánzó, hangulatfestő szavak, refrének, kérdő és felkiáltó mondatok. Fontos, hogy ezek hogy jönnek elő, a gyermek milyen hévvel és erősséggel adja elő” - fogalmazott Kovács Istvánné, zsűrielnök.

Az ovisok sokat készültek a versenyre és bátran adták elő szavalataikat a közönség előtt. A zsűri döntése alapján a legjobbak oklevelet és könyvjutalmat kaptak, de különdíjasok is születtek, és minden résztvevő emléklapot vehetett át.


557_0_t 557_1_t 557_2_t 557_3_t
557_4_t 557_5_t 557_6_t 557_7_t
557_8_t 557_9_t 557_10_t 557_11_t
557_12_t 557_13_t 557_14_t
Vissza