Térségi barangolás (képgalériával)2017. március 29. (szerda) 19:00 - Kultúranews/5512_0_300.jpgBánréve mutatkozott be a Városi Könyvtárban. A „Kitekintő, avagy ablak a térségre” elnevezésű program keretében a hatodik évad, tizenhetedik állomásaként ismerkedhettek meg az érdeklődők a határ menti település múltjával és jelenével. A rendezvény résztvevői betekintést kaphattak arra vonatkozóan, hogyan alakította a történelem a bánréveiek életét egészen napjainkig.

Történelmével és értékeivel mutatkozott be Bánréve az ózdi közönség előtt. Selmeczi Attiláné megbízott könyvtárvezető felvezető szavai után Kovácsné Kuzma Erika, a Szent Mihály Katolikus Általános Iskola igazgatóhelyettese ismertette a jelenlévőkkel az alig több mint 1300 lelket számláló kis település múltját, amely egészen a tatárjárásig nyúlik vissza.

„Az 1200-as évek előtt már lakott település volt Bánréve. Már a nevéből is lehet következtetni, hogy egy rév mellett helyezkedett el, két település összeolvadásából jött létre, és először az 1310-es években, okiratokban említik a létezését, és mindig is központi szerepet töltött be a környező települések között” - fogalmazott Kovácsné Kuzma Erika, a Szent Mihály Katolikus Általános Iskola igazgatóhelyettese.

A település sokáig fontos szerepet töltött be közúti és vasúti csomópontként, majd később határátkelő helyként is. Az előadó sok történelmi adalékkal is szolgált például arra vonatkozóan, hogyan érintette a trianoni döntés a bánréveieket. Napjainkban nagyon jó kapcsolatot ápolnak több felvidéki településsel, testvériskolájuk is van Rimaszécsben. A helyi közösségi élet legfőbb alakítója a község általános iskolája, ahová 250 diák jár. Az oktatási intézményben működő Harmónia Zenecsoport tagjai is bemutatkoztak a könyvtári közönségnek.

„Öt éve alakultunk meg főleg azért, mert a gyerekek nagyon szeretik az ilyenfajta örömzenélést, és leginkább népzenét szoktunk játszani, régi magyar együttesek számait dolgozzuk fel, de mostani előadók zenéit is játsszuk gitárral, hegedűvel és furulyával” - mondta Babusné Erki Tünde, a Szent Mihály Katolikus Általános Iskola pedagógusa.

A felső tagozatos és középiskolás fiatalokból álló amatőr csoportot a zenélés öröme tartja össze, és gyakran lépnek fel a környező falvakba is. Két évvel ezelőtt az Egri Egyházmegye Szent Gellért díjjal jutalmazta munkájukat, és vezetőjük is megkapta ugyanezt az elismerést. A 20 fős csoportnak csupán a harmada volt jelen a könyvtári rendezvényen, ahol népdalcsokorral szórakoztatták a hallgatóságot.


512_0_t 512_1_t 512_2_t 512_3_t
512_4_t 512_5_t 512_6_t
Vissza